Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μανταρίνι...ένα πολύτιμο φρούτο!

Ένα πολύτιμο φάρμακο!
Μπορεί το μανταρίνι να παραμένει στη σκιά του πορτοκαλιού, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα φρούτα, καθώς μειώνει...
σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από πολλές σοβαρές παθήσεις.

H μανταρινιά φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και πρόκειται για ένα δέντρο αειθαλές, ευαίσθητο στο κρύο αλλά αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Οι περισσότερες ποικιλίες μανταρινιών προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αρωματικά μανταρίνια tangor, που προκύπτουν από τη διασταύρωση με πορτοκάλι, και τα rangpur, που είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους με λεμόνι. Η ποικιλία πάντως που μονοπωλεί την προτίμηση των περισσότερων είναι οι κλημεντίνες, ενώ αρκετά δημοφιλής είναι και η ποικιλία satsuma.

Θρεπτική αξία
Το μανταρίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και καροτινοειδή, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως έχει ηρεμιστική δράση χάρη στα άλατα βρωμίου που περιέχει.
O φλοιός του θεωρείται ότι διευκολύνει την πέψη. Η αποξηραμένη φλούδα του μανταρινιού χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ και η κλασική ιατρική δείχνει πως αναγνωρίζει την αξία του, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,
η κατανάλωση μανταρινιού ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.

Στην κουζίνα
Το μανταρίνι τρώγεται συνήθως ωμό σκέτο ή σε φρουτοσαλάτες. Επίσης γίνεται γλυκό του κουταλιού, ενώ και η φλούδα του είναι βασικό συστατικό αρκετών γλυκισμάτων όπως τρουφάκια, αμυγδαλωτά κ.ά. Τέλος πολύ δημοφιλές είναι και το λικέρ μανταρίνι.

Λικέρ μανταρίνι
Υλικά
•1 κιλό μικρά σφιχτά μανταρίνια
•3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
•2 ξυλαράκια κανέλας
•μερικά γαρίφαλα
•1 λίτρο κονιάκ

Ετοιμασία
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα στεγνώνουμε. Χαράζουμε τις φλούδες τους αρκετά βαθιά και στη συνέχεια τα κλείνουμε μέσα σε μια μεγάλη γυάλα με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη γυάλα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου τριάντα μέρες ενώ θυμόμαστε να την κουνάμε κάθε πρωί. Ύστερα από αυτό το διάστημα σουρώνουμε το λικέρ και το μοιράζουμε σε μπουκάλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα