Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Το ανακάλυψαν Αμερικάνοι ψυχίατροι

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας  Το ανακάλυψαν Αμερικάνοι ψυχίατροι

Αμερικανοί ψυχίατροι εντόπισαν ένα γονίδιο, το οποίο είναι πιο κοινό στους βαριά καταθλιπτικούς που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σε σχέση με όσους πάσχουν μεν από κατάθλιψη, αλλά δεν έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Η ανακάλυψη πιθανώς μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να κάνουν το σχετικό γενετικό τεστ και να διακρίνουν εκείνους τους ασθενείς τους, οι οποίοι ρέπουν στην αυτοκτονία.
Η συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη φαίνεται να καθιστά ευάλωτους τους ανθρώπους στην παρόρμηση της αυτοκτονίας, όταν παθαίνουν κατάθλιψη, πράγμα που σημαίνει ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την θεραπεία τους, αλλά και από την οικογένειά τους, όπως δήλωσε Τζον Μαν, επικεφαλής νευροεπιστήμων του Πολιτειακού Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε την ανακάλυψη σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρίας Νευροεπιστήμης, σύμφωνα με τη βρετανική ''Γκάρντιαν''.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το ήμισυ του κινδύνου αυτοκτονίας ενός ατόμου είναι δυνατό να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα της τάσης για αυτοκτονία μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται κατά καιρούς διαδοχικές αυτοκτονίες σε οικογένειες, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγκγουέι, ο οποίος το 1961 αυτοκτόνησε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε κάνει και ο πατέρας του το 1928, ενώ αργότερα έκαναν το ίδιο δύο αδέλφια του και η εγγονή του.
Παρά τις ενδείξεις ότι η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί να κληρονομείται, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει έως τώρα να βρουν σχετικά γονίδια, εν μέρει επειδή δυσκολεύονταν να διακρίνουν τα γονίδια της αυτοκτονίας από τα γονίδια της κατάθλιψης.
 http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου