Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;



Η συσχέτιση του πόνου στις αρθρώσεις με τις αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να έχει επιστημονική εξήγηση; Παρακάτω παρουσιάζονται έρευνες για το πόσο επηρεάζουν οι θερμοκρασιακές αλλαγές το ανθρώπινο σώμα.

Με τις αλλαγές του καιρού αλλάζει ουσιαστικά η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα. Έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, ο πόνος στις αρθρώσεις, ακόμα και η αλλαγή της διάθεσης σχετίζονται με τις καιρικές μεταβολές. Το φαινόμενο της ευαισθησίας αυτής στις αλλαγές του καιρού ονομάζεται μετεωροαστάθεια.

Το 2003 δημοσιεύτηκε μια ιαπωνική μελέτη στο International Journal of Biometeorology στην οποία οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν μείωναν τεχνητά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στα ποντίκια, ο πόνος στην τραυματισμένη άρθρωση τους αυξανόταν. Αυτό πιθανό να οφειλόταν σε έναν αισθητήρα στο εσωτερικό του αυτιού που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης (του περιβάλλοντος). Το 2007 παρουσιάστηκε μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης που έδειξε ότι ο πόνος της αρθρίτιδας αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Δρ. John Parenti, Διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος στοGeisinger του Danville, αν και δεν αποκλείει μια σύνδεση των αλλαγών του καιρού και των πόνων των αρθρώσεων, τονίζει ότι δεν θα βάσιζε τη θεραπεία του ασθενούς ανάλογα με το πώς αντιδρά στις αλλαγές του καιρού. Μια άλλη μελέτη από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Carl R. Darnell του Τέξας υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δίνουν σημασία στις αλλαγές του καιρού μόνο όταν έχουν πόνο στην άρθρωση (όχι δηλαδή όταν έχουν απλά ευαισθησία) και ότι αν ο πόνος σταματήσει, τότε δε μπορούν να καταλάβουν τις αλλαγές του καιρού.

Είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας επηρεάζουν τον οργανισμό μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί όμως αυτό να έχει και την καλή του πλευρά! Δεν χρειάζεται να βλέπουμε τηλεόραση για να ακούσουμε τον καιρό! Έχουμε το μετεωρολόγο σπίτι μας!
 http://iatropedia.gr
 http://www.xodrobizeli.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα