Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ναι" στη διατροφή "όχι" στη δίαιτα

Ζούμε σε μια κοινωνία, που κατακλύζεται από δίαιτες, ινστιτούτα αδυνατίσματος, "μαγικά" χάπια που εξαφανίζουν τις θερμίδες, όργανα αδυνατίσματος και βιβλία, που προτείνουν την καλύτερη μέθοδο για γρήγορη απώλεια βάρους.

Ο κάθε "ειδικός" προτείνει άλλη μέθοδο και δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος, που να μην έχει άποψη για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να χάσεις βάρος.

"Η παχυσαρκία αυξάνει, ο επιπολασμός των νοσημάτων που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος όλο και μεγαλώνει, και ο κόσμος συνεχίζει να κάνει δίαιτες. Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μήπως οι δίαιτες τελικά παχαίνουν αντί να αδυνατίζουν; Αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται και επιστημονικά.


Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, εξαντλούν τα αποθέματα του σώματος σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ατόμου. Έτσι, κάποιος ξεκινάει με όλη την καλή διάθεση και με ισχυρά κίνητρα για να χάσει κιλά, αλλά καταλήγει εξαντλημένος, δυσαρεστημένος, ψυχολογικά καταβεβλημένος και αρκετά συχνά με παραπάνω κιλά", επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ, Βαγγέλης Ζουμπανέας.

Για τους διατροφολόγους, η άποψη ότι το βάρος χάνεται μόνο με αυστηρό περιορισμό του φαγητού και με πλήρη αποφυγή των "παχυντικών" τροφίμων είναι πλέον παλαιωμένη.

"Ο στόχος δεν είναι να χάσει κάποιος άμεσα βάρος, αλλά να μάθει να τρέφεται σωστά για μια ολόκληρη ζωή και, ταυτόχρονα, με τη φυσική δραστηριότητα, που είναι απαραίτητη, το σώμα χάνει σταδιακά και με αργό ρυθμό το περιττό λίπος. Το βάρος θα χαθεί, όταν κάποιος μάθει να τρώει ισορροπημένα και αυτό δεν γίνεται μέσω μιας μη ισορροπημένη δίαιτας. Χρειάζεται εκπαίδευση και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα επιβραβεύει, καθώς τα κιλά που χάνονται με αυτό τον τρόπο, δεν επανέρχονται ποτέ", εξηγεί ο κ. Ζουμπανέας

"Πολλοί άνθρωποι, σε κάποια στιγμή της ζωής τους και χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, έχουν υποβάλει τον οργανισμό τους σε αυστηρή - στερητική δίαιτα. Κανείς δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε μια τέτοιου είδους κατάσταση, γιατί αυτό του δημιουργεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας για το υπόλοιπο της ζωής του", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή", Γιώτα Καρακασίδου.

"Η επαφή με τη νεολαία, με οδηγεί στο συμπέρασμα πως η διατροφική παιδεία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Αν και σαν λαός θα έπρεπε να έχουμε τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες, ο δυτικός τρόπος ζωής έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας. Μικρές επιτυχίες τη φορά, είναι η συμβουλή μου για την επίτευξη του στόχου μας. Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν οι συνήθειές μας, οπότε (να κάνουμε) μικρά και σταθερά βήματα, όχι υπερβολές, εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής και προσοχή.

 Γρήγορη απώλεια βάρους- μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Οποιοδήποτε πρόγραμμα, με σκοπό τη μείωση του περιττού σωματικού λίπους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παράλληλη εφαρμογή ενός επιστημονικού προγράμματος διατροφής.

 "Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος, που υπόσχεται αδυνάτισμα μόνο με την εφαρμογή μηχανημάτων αισθητικής ή κρέμες και προϊόντα αδυνατίσματος ή αγνώστου ταυτότητος φαρμακευτικά σκευάσματα ή αδικαιολόγητη χορήγηση θυροξίνης είναι αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική, Ακόμη και εάν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, αυτά θα είναι προσωρινά, ενώ τα προβλήματα υγείας που θα προκύψουν θα είναι μόνιμα: πχ, διαταραχή θυρεοειδούς αδένα, διαταραχή ορμονών, αναιμία, διακοπή της περιόδου των γυναικών, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ταχύτατη επανάκτηση του αρχικού βάρους και πολλά άλλα.

Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται εντονότερα και εμφανίζονται γρηγορότερα, ανάλογα με το ρυθμό μείωσης του σωματικού βάρους, που υπόσχεται η κάθε μέθοδος. "Όσο πιο γρήγορη η απώλεια, τόσο μεγαλύτερα και εντονότερα θα εμφανισθούν τα προβλήματα", επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Γιάννης Σουπιός.

"Σε κάθε περίπτωση που σας υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους με ρυθμό μεγαλύτερο των τεσσάρων με πέντε κιλών ανά μήνα, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται περί κομπογιαννιτισμού και ανορθόδοξες μεθόδους, που στόχο έχουν μόνο την απώλεια εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού. Για να εξασφαλίσετε την προστασία της υγείας σας, αλλά και την επίτευξη των στόχων που επιθυμείτε, θα πρέπει να απευθύνεστε σε επιστήμονες διατροφολόγους - διαιτολόγους και όχι σε αισθητικούς, γυμναστές και διάφορους άλλους αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους", προσθέτει ο κ. Σουπιός.

Επιλέγοντας το σωστό διατροφολόγο

Κι επειδή στην Ελλάδα πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο "ό,τι δηλώσεις, είσαι", ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξέρει κάποιος πού απευθύνεται, είναι ο έλεγχος του πτυχίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σουπιός, τα πολυπληθή κορνιζωμένα έγραφα συνήθως είναι πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεδρίων ή σεμιναρίων και δεν αποτελούν τίτλο πτυχίου. Το αναρτημένο πτυχίο θα πρέπει να αναφέρει : απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Διατροφής, με ειδικότητα Διαιτολογίας ή του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης ή του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Λάρισας.

"Να ζητάτε, επίσης, κάθε πρόγραμμα διατροφής που σας δίνουν να το υπογράφει ο εκάστοτε επιστήμονας διαιτολόγος, ώστε να υπάρχει πλήρης ανάληψη της ευθύνης και των συνεπειών του προγράμματος διατροφής, που έδωσε. Και να μην προκαταβάλετε ποτέ όλο το ποσό της θεραπείας που σας προτείνετε. Ξεκινήστε δοκιμαστικά το πρόγραμμά σας και αν σας ταιριάζει, τότε συνεχίστε". προσθέτει ο κ. Σουπιός.


Πηγή: www.athina984.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα