Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέσσερις μύθοι στη βιομηχανία του φαγητού

Αλήθεια ο φυσικός χυμός που πίνουμε σε χάρτινο κουτάκι από πότε είναι παρασκευασμένος; Ή τελικά κατά πόσο ελευθέρας βοσκής είναι η κότα από την οποία τρώμε το αυγό της;
Άρθρο σε αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρει μερικούς από τους "μύθους" που υπάρχουν στη βιομηχανία των τροφίμων.

Η φρέσκια πορτοκαλάδα
Όταν είσαι άρρωστος όλοι -ειδήμονες και μη- σου λένε "πιες μια πορτοκαλάδα παιδάκι μου" ωστόσο τελικά ποσό αθώος είναι ένας συσκευασμένος χυμός;
Στα κουτιά των χυμών διαβάζεις "όχι συντηρητικά", "όχι προσθήκη ζάχαρης" αλλά τελικά έρευνες δείχνουν πως δεν είναι όλα και τόσο αθώα. Θα μου πείτε, μα καλά βάζουν τους χυμούς σε ειδικό μηχάνημα, τους συμπιέζουν για να βγάλουν το χυμό, μετά τον συσκευάζουν και όλα καλά. Ωστόσο, άλλη γνώμη θα είχατε αν γνωρίζατε πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο χυμός να έχει συσκευαστεί ένα χρόνο πριν τον κρατήσετε στα χέρια σας.
Πώς γίνεται άλλωστε να διατηρείται αναλλοίωτη η γεύση του πορτοκαλιού ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ημέρα παρασκευής του, ενώ στο σπίτι μετά από μερικά λεπτά χάνετε η γεύση και μετά ξινίζει;
Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί μόλις στυφτούν ρίχνονται σε μεγάλες δεξαμενές όπου αφαιρείται το οξυγόνο με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση ακόμα και 365 μέρες μετά.
Τα καθαρά burger
Πριν από λίγους μήνες πανικός ξέσπασε στην Ευρώπη με τα κρούσματα E.Coli. Τα καταστήματα που πουλούν burger ανά τον κόσμο συνεχώς κάνουν καμπάνιες όπου διαβεβαιώνουν για την καθαρότητα του κρέατος. Ωστόσο με το E.Coli τι έγινε; Η αμμωνία καταστρέφει το E.Coli και έτσι κάποιοι σκέφτηκαν το εξής: μια σωλήνα μέσα από την οποία περνούν τα burgers. Στη σωλήνα μέσα υπάρχει αμμωνία σε αέριο. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι γνωστή στο κοινό όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετοί επέστρεψαν burgers επειδή το κρέας μύριζε πολύ άσχημα λόγω της αμμωνίας.
Τα αυγά ελευθέρας βοσκής
Τα αυγά ελευθέρας βοσκής είναι ευρέως διαδεδομένα και προτιμώνται από χιλιάδες καταναλωτές. Αλήθεια, όμως, πόσο ελευθέρας είναι; Βάση της νομοθεσίας ο ορισμός ελευθέρα βοσκή (free range) που ισχύει για τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν για το κρέας τους είναι ότι έχουν πρόσβαση και στον έξω χώρο. Και κάπου εκεί η φαντασίωση ότι τρώμε κρέας από κότα ελευθέρας βοσκής μας.. διαλύεται...
Τα προϊόντα που τα γιατρεύουν όλα
Το τελευταίο διάστημα (κυρίως στο εξωτερικό) ξεφυτρώνουν μικρά παντοπωλεία τα οποία υπόσχονται ότι με τα προϊόντα που έχουν (ξηρούς καρπούς, γιαούρτια και βότανα) μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις περισσότερα χρόνια ή να καταπολεμήσεις ασθένειες.
Εκεί που μαζί με το ουίσκι σου έτρωγες και μερικούς ξηρούς καρπούς, τώρα δήθεν ειδήμονες λένε, ότι είναι ικανοί να προστατέψουν την καρδιά από εμφράγματα. Η "τρέλα" με τις μαγικές ιδιότητες των προϊόντων προς βρώση ξεκίνησε το 2002 όταν ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων εξέδωσε μια λίστα με προϊόντα τα οποία έχουν ξεχωριστές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Και δυστυχώς αρκετοί είναι οι επιτήδειοι οι οποίοι χωρίς καμία γνώση και ειδίκευση εκμεταλλεύονται τον πόνο του άρρωστου για να κερδίσουν χρήματα.

http://eisodos17.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα