Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς μπορούν οι ενήλικες να γίνουν πιο δραστήριοι;

Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία έχουν λάβει, δυστυχώς στις μέρες μας, τον χαρακτήρα επιδημίας, επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο.
Θεωρούνται, και όχι άδικα βέβαια, οι ασθένειες του 21ου αιώνα, του αιώνα της υπερβολικής αύξησης της τεχνολογίας και της παραγωγής, αλλά και της υπερβολικής μείωσης της κίνησης και της δραστηριότητας.


Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν περπατά, δεν ανεβαίνει σκαλοπάτια, δεν χρησιμοποιεί το ποδήλατό του. Χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητό του και μάλιστα δύο και τρεις φορές την ημέρα, για αποστάσεις ιδιαίτερα κοντινές. Έχει πάψει να ασχολείται με σπορ και αθλήματα, εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποιο από αυτά στην αγαπημένη του τηλεόραση. Η καθημερινότητά του είναι γεμάτη από τηλεκοντρόλ, υπολογιστές, τηλεοράσεις και κάθε είδους ηλεκτρονικά επιτεύγματα, που θα μπορούσαν να υπάρχουν για να κάνουν την ζωή του θεωρητικά πιο εύκολη, αλλά στην ουσία την κάνουν πιο βαρετή και πιο «νοσηρή».

Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η νέα γενιά και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που βαδίζουν κατά γράμμα στα χνάρια των μεγάλων, δεν κινούνται όσο θα έπρεπε, δεν παίζουν παρά μόνο playstation, x-box και on line games, δεν τρέχουν, δεν περπατούν, δεν γυμνάζονται. Τρώνε τεράστιες και άχρηστες ποσότητες φαγητών, γνωρίζουν κατά γράμμα τα μενού των γνωστών φαστφουντάδικων, καταναλώνουν γλυκίσματα, παγωτά και σοκολάτες χωρίς περιορισμό.

Είναι καιρός όλοι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητά μας, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, αν θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα εμείς και τα παιδιά μας. Και ειλικρινά οι λύσεις είναι και γνωστές και απλές. Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικές:

-Περπατήστε, αν είναι εφικτό, από και προς τη δουλειά σας
-Χρησιμοποιείστε καθημερινά το ποδήλατό σας. Αν δεν έχετε, αγοράστε ένα και δεν θα το μετανιώσετε.
-Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο δύο στάσεις μετά από την συνηθισμένη στάση, και αποβιβαστείτε δύο στάσεις πριν φτάσετε στον προορισμό σας.
-Χρησιμοποιείτε τα σκαλοπάτια αντί για τον ανελκυστήρα είτε στην εργασία σας, είτε στο σπίτι σας.
-Ασχοληθείτε περισσότερο με τις καθημερινές εργασίες του σπιτιού (κηπουρική, νοικοκυριό, συντήρηση)
-Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό, βγάζοντας ταυτόχρονα βόλτα τον σκύλο σας.
-Συναντηθείτε με τους φίλους σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, περπατήστε, παίξτε, κάντε τζόκινγκ μαζί τους.
-Δηλώστε συμμετοχή σε ένα τμήμα παραδοσιακών χορών του δήμου ή της γειτονιάς σας.
-Παίξτε όσο μπορείτε περισσότερο με τα παιδιά σας.
-Δοκιμάστε το γυμναστήριο, μια ομάδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου κ.λπ.
-Απολαύστε έναν ήρεμο περίπατο, μετά το βραδινό φαγητό σας.

Από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την ζωή μας. Η φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει οτιδήποτε περιέχει κίνηση, αρκεί να γίνεται καθημερινά και τουλάχιστον για 30-40 λεπτά συνολικά.

Ας μην ξεχνάμε, πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα έχει ευεργετικές επιδράσεις, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, γεγονός που ειδικά στις μέρες μας είναι ίσως η σημαντικότερη κατάκτηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα