Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίστε το... λίπος σας

woman-diet-386
Μύθοι και πραγματικότητες που αφορούν στο λιπώδη ιστό μας και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει για τον ανθρώπινο οργανισμό.
• Στον ανθρώπινο οργανισμό το λίπος του σώματος υφίσταται σε δύο μορφές: ως αποθηκευμένο, με βασικό σκοπό τη μόνωση και την παροχή ενέργειας σε περιόδους ανάγκης, και ως απαραίτητο, που χρησιμεύει για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς ζωτικής σημασίας.

• Παρόλο που με το πέρας των ετών τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στο σώμα μας αυξάνονται, σε γενικές γραμμές ένα ποσοστό λίπους 14-20% για τους άντρες και 1 7-24% για τις γυναίκες θεωρείται φυσιολογικό. Άτομα με χαμηλότερο λίπος σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα γενικής ατονίας, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου της εμμήνου ρύσης.
• Με μια σωστή δίαιτα αδυνατίσματος ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά. Απλούστατα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιποαποθήκες, που στις γυναίκες για παράδειγμα βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, των γλουτών και των μηρών.
• Η παχυσαρκία παρουσιάζεται είτε ως αντρικού είτε ως γυναικείου τύπου. Αντρικού τύπου (σχήμα μήλου) είναι η παχυσαρκία με κατανομή του λίπους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στο θώρακα και την κοιλιά. Αντίθετα, στη γυναικείου τύπου παχυσαρκία (σχήμα αχλαδιού) το λίπος συγκεντρώνεται περισσότερο στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στη λεκάνη. Στην ανδρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνει πολύ το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς. Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παθολογική ανοχή στη γλυκόζη και υπεριν-σουλιναιμία.
Tip
Λόγω ορμονικών διαφορών αλλά και επειδή οι γυναίκες προορίζονται για τεκνοποίηση, το απαραίτητο λίπος στο γυναικείο σώμα μπορεί να είναι έως και 4 φορές περισσότερο από των αντρών.

Του Κωνσταντίνου Ξένου, κλινικού διαιτολόγου, M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, προϊσταμένου Διαιτολογικού Τμήματος Ιασώ General
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα