Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί μερικοί άνθρωποι παχαίνουν ό,τι κι αν τρώνε

Εάν έχετε περιττά κιλά και κατηγορείτε τα γονίδιά σας, κάνετε πολύ καλά, λένε ερευνητές από τη Σκωτία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως μερικοί άνθρωποι είναι πιο παχείς από άλλους, επειδή φέρουν γονίδια τα οποία ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους.
Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS One», εντόπισαν στον λιπώδη ιστό μια ομάδα γονιδίων, τα οποία οδηγούν στην αχρείαστη κατακράτηση λίπους από τον οργανισμό. Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει πως δύο άνθρωποι μπορούν να τρώνε ακριβώς το ίδιο, αλλά ο ένας να παχαίνει ασταμάτητα και ο άλλος όχι.
Η έρευνα έγινε σε δύο στάδια σε ποντίκια, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Νικ Μόρτον, από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του πανεπιστημίου.
Στο πρώτο στάδιο, οι επιστήμονες συνέκριναν τον λιπώδη ιστό ποντικιών που είχαν εκτραφεί επιλεκτικά επί γενιές ώστε να είναι παχύσαρκα ή αδύνατα, και έτσι είχαν αποκτήσει γονίδια που σχετίζονται με το βάρος.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα γονίδια που εμποδίζουν την διάσπαση του λίπους και τα οποία ήταν πολλαπλάσια στον λιπώδη ιστό των παχύσαρκων ποντικιών.
Στο δεύτερο στάδιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές ζευγάρωσαν τα παχύσαρκα ποντίκια με έναν παχύσαρκο γονέα ή με έναν αδύνατο. Οι απόγονοί τους που γεννήθηκαν παχύσαρκοι, έφεραν τα ίδια ενεργά γονίδια λίπους με τον παχύσαρκο γονιό τους.
Οι ερευνητές λένε πως το εύρημα αυτό σημαίνει πως γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποθήκευση του λίπους και αυξάνουν τις πιθανότητες να παχύνει κανείς.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως όσα ποντικάκια γεννήθηκαν αδύνατα, είχαν κληρονομήσει από τον αδύνατο γονέα τους πρόσθετη προστασία έναντι της αύξησης του σωματικού βάρους.
Και αυτό, διότι όταν χορηγήθηκε παχυντική διατροφή σε όλα τα ποντίκια, τα αδύνατα μπορούσαν να διασπούν ευκολότερα το λίπος απ’ ό,τι τα παχύσαρκα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν κληρονομήσει «γονίδια απίσχνανσης».
tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα