Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.



images
Η δυσκοιλιότητα είναι περισσότερο ένα σύνολο συμπτωμάτων παρά μια ασθένεια και αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Απασχολεί άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά απαντάται, συχνότερα στην παιδική και την τρίτη ηλικία, ενώ παρατηρούνται διαφορές και μεταξύ των φύλων.

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν κενώσεις λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα, έντονη πίεση κατά τη διάρκεια των κενώσεων, αίσθημα ατελούς κένωσης και σκληρά κόπρανα για ένα διάστημα 3 μηνών. Οι δύσκολες κενώσεις, τα σκληρά κόπρανα ή η αδυναμία πλήρων κενώσεων σε καθημερινή βάση δε σημαίνουν δυσκοιλιότητα, άλλα κάποια δυσλειτουργία του εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα νοσήματα ή φυσιολογικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, αλλά οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισής της περιλαμβάνουν:
· Μη ισορροπημένη διατροφή και μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών
· Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
· Αφυδάτωση
· Μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη (υποθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος)
· Λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. συμπληρώματα σιδήρου, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, κα)
· Ταξίδια, στρες και άτακτο πρόγραμμα κενώσεων
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι, για αυτό πριν μπείτε στη διαδικασία των καθαρκτικών, είναι καλό να εντοπίσετε αν κάποιος από αυτούς υπάρχει και να προσπαθήσετε να τον αλλάξετε.
Ως προς τη διατροφή, θα πρέπει αφενός να αυξηθεί η κατανάλωση τροφίμων
που προάγουν την κινητικότητα του εντέρου και βοηθούν στις κενώσεις,
αφετέρου να περιοριστούν τρόφιμα που πιθανώς ευνοούν τη δυσκοιλιότητα.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
  • Γενικώς τα φρούτα και λαχανικά με ιδιαιτέρως ευεργετική επίδραση από το ακτινίδιο, τα δαμάσκηνα (φρέσκα και αποξηραμένα), τα σύκα (φρέσκα και αποξηραμένα)
  • Τα προϊόντα ολικής αλέσεως με ευεργετική επίδραση τα δημητριακά πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες.
Πιο συγκεκριμένα…
  • Η κατανάλωση Βρώμης (οπωσδήποτε)
  • Φλοιός από σιτάρι (τοποθετήστε τα μέσα στο φαγητό, δεν θα γίνουν αντιληπτά)
  • Κατανάλωση πολύσπορου ψωμιού ή κριθαρένιο παξιμάδι μουλιασμένο
  • Κατανάλωση χαμομηλιού
  • Κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων πχ δαμάσκηνα τρυπημένα και μουλιασμένα μέσα σε ½ ποτήρι νερό ( το νερό το πίνετε μετά), αποξηραμένα βερίκοκα, φρέσκα ακτινίδια
  • Κατανάλωση λιναρόσπορου (κοπανιστού) πχ 1 κ.γλ μέσα στο γιαουρτι, μέσα στις σαλάτες ή ακόμα καλύτερα μουλιασμένο μέσα σε νερό και πόση του νερού.
  • Πέρα από το κομμάτι της διατροφής στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, σημαντικό ρόλο παρατηρείται και στη κίνηση-γυμναστική, για μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
  • Σ’αυτή τη κατηγορία ανήκει η μπανάνα, τα μαγειρεμένα καρότα, το άσπρο ρύζι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα με υψηλό ποσοστό λίπους.
  • Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη γάλακτος έχει συσχετισθεί με περιστατικά δυσκοιλιότητας στα παιδιά, αλλά ενδεχόμενη μείωσή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και να συνοδεύεται, εάν χρειάζεται, από αντικατάσταση με αντίστοιχες διατροφικές πηγές. Εναλλακτική επιλογή να δημιουργήσετε ένα μίγμα μισό γάλα μισό χαμομήλι.
  • Τέλος, η εμφάνιση δυσκοιλιότητας έχει άμεση σχέση με την κληρονομικότητα.
  • newsdiet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα