Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ

images
Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια σου ένα εβδομαδιαίο μενού δίαιτας, το ίδιο πρόβλημα. Αυτόματα γεννιούνται δεκάδες ερωτήσεις. Μήπως μπορείς να αλλάξεις το μεσημεριανό μιας μέρας; Κι αν δεν μπορείς με τίποτα να φας ψάρι; Πρέπει να κόψεις μαχαίρι τον καφέ, αφού δεν μπορείς να τον πιεις χωρίς ζάχαρη; Αγχώθηκες πριν καν καλά καλά ξεκινήσεις!
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς αναλαμβάνει να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που κάθε γυναίκα πρέπει να τσεκάρει πριν ξεκινήσει τη δίαιτα. Βρες τις απαντήσεις που αναζητάς και ξεκίνησε τη δίαιτα χωρίς άγχος και απορίες.
1. Μπορώ να πίνω καφέ στη δίαιτα; Και κυρίως επιτρέπεται να βάζω ζάχαρη ή πρέπει να την αντικαταστήσω με ζαχαρίνη;
Δεν υπάρχει λόγος, να προσθέσουμε στον καφέ μας ζαχαρίνη (ασπαρτάμη), τη στιγμή που βρισκόμαστε στην αρχή της διατροφής. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους παροξυσμούς. Επίσης να γνωρίζεις, ότι η
ασπαρτάμη δεν ενδείκνυται για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων διότι επιβαρύνει τη διαδικασία της ούρησης.
Ακόμη κι αν προτιμάς τον καφέ σου γλυκό και πίνεις 2 φλιτζάνια την ημέρα δεν θα παρεμποδίσεις τη δίαιτά σου.
2. Μπορώ να πίνω αναψυκτικά τύπου light κατά τη διάρκεια της δίαιτας;
Σίγουρα έχουν μικρότερη ποσότητα σε θερμίδες, όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι σε αφθονία. Αφού είναι το ξεκίνημα της προσπάθειάς σου, επίλεξε λοιπόν »light» αναψυκτικά δύο φορές την εβδομάδα.
3. Είναι αλήθεια πως το πράσινο τσάι επιταχύνει τον μεταβολισμό; Μπορώ να πίνω στη δίαιτα και αν ναι πειράζει να έχει κάποια γεύση φρούτων ή πρέπει να είναι σκέτο;
Το τσάι είναι ένα εργογόνο βοήθημα, το οποίο πράγματι εντείνει το ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα το πράσινο τσάι, λόγω υψηλής παρουσίας κατεχινών θεωρείται ακόμη πιο δραστικό. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ετοιμάσεις το τσάι κανονικά. Δηλαδή να βράσεις νερό και να βυθίσεις ένα φακελάκι ή φυλλαράκια τσαγιού στο νερό και στη συνέχεια να το πιεις κρύο προσθέτοντας μπόλικο πάγο. Είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό από τα έτοιμα προϊόντα με γεύσεις.
4. Πως θα υπολογίσω σωστά τις μερίδες φρούτων που αναγράφονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής; Για παράδειγμα αναφέρονται για δεκατιανό 2 φρούτα. Αν θελήσω κάποιο μεγαλύτερο φρούτο -πεπόνι ή καρπούζι- πως μπορώ να το υπολογίσω;
Όταν σε κάποιο πρόγραμμα αναφέρεται ποσότητα 1 ή 2 φρούτα συνήθως υποννοείται κάποιο μικρό φρούτο όπως μήλο, πορτοκάλι ή ροδάκινο. Αν πάλι θέλεις να φας κάποιο άλλο φρούτο τότε έχε κατά νου τα εξής: Για μεγάλα φρούτα όπως πεπόνι και καρπούζι υπολόγισε πως η αντιστοιχία είναι 3/4 του φλιτζανιού. Αν πάλι επιλέξεις σταφύλια υπολόγισε 10 ρώγες για κάθε ένα φρούτο.
5. Μπορώ να αντικαταστήσω στο πρωινό τα φρούτα που αναγράφονται με φυσικό χυμό;
Θεωρώ ιδανική επιλογή τη κατανάλωση των φρούτων στο πρωινό γεύμα, διότι λαμβάνουμε περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες θα ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου μας και φυσικά την όρεξη μας. Αν τώρα, θέλουμε να προτιμήσουμε χυμό καλό είναι η ποσότητά του να είναι αντίστοιχη με τα φρούτα που συστείνονται. Επιπλέον, καλό θα ήταν να προτιμήσεις φυσικούς, στιμένους χυμούς.
6. Μπορώ να νοστιμίσω τη σαλάτα μου με λίγη μαγιονέζα ή τυρί κρέμα Light;
Φυσικά και ΟΧΙ, σε ό, τι έχει να κάνει με τη μαγιονέζα. Παλιότερα, υπήρχε η άποψη ότι ορισμένα προϊόντα τέτοιου είδους, δεν προσφέρουν θερμίδες και αντιθέτως βοηθούν τον οργανισμό στη καύση τους. Για να δεχθούμε όμως τέτοιου είδους οφέλη θα πρέπει να φάμε περισσότερα από 100γρ, πράγμα αδύνατο τόσο για το βάρος μας όσο και για την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τυρί κρέμα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκεί να αφαιρέσουμε την ποσότητά του από την ποσότητα γαλακτοκομικών προιόντων που προβλέπει το πρόγραμμα διατροφής μεσα στην ημέρα.
7. Δεν με βολεύει με τη δουλειά να τρώω το μεσημεριανό μου στην ώρα του. Μπορώ να αλλάξω το μεσημεριανό με το βραδινό στη δίαιτα;
Φυσικά, μπορούμε να αντιστρέψουμε το μεσημεριανό με το βραδινό γεύμα αρκεί να γίνει μέχρι 3 φορές στο σύνολο της εβδομάδας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευθείς τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο με σκοπό να συνταχθεί ένα σωστό πρόγραμμα με βάση τις πιθανές αλλαγές – αντικαταστάσεις.
8. Δεν μου αρέσει κάποιο φαγητό από το μενού. Να το παραλείψω ή να το αντικαταστήσω;
Εάν το φαγητό το οποίο δεν μας αρέσει ή δεν προλαβαίνουμε να φάμε, είναι στο δεκατιανό ή στο απογευματινό γεύμα τότε μπορούμε να το παραλείψουμε έως 2 φορές την εβδομάδα ή το ένα από αυτά ή και τα δύο. Εαν είναι το μεσημεριανό μας γεύμα, διάλεξε μια άλλη πρόταση μεσημαριανού από κάποια άλλη μέρα του προγράμματος. Δίχως να έχουμε πρόβλημα τόσο στο βάρος όσο και στην ενδεχόμενη τάση μονοτονίας του οργανισμού.
9. Να μειώσω τις ποσότητες αν δω ότι στην πρώτη εβδομάδα δεν έχω αποτελέσματα; Τι μπορεί να φταίει;
Δεν υπάρχει λόγος, να μειώσουμε αμέσως τις θερμίδες επειδή δεν είδαμε τα επιθυμητά ή τα ελαχίστου βαθμού αποτελέσματα. Ο οργανισμός και δη ο μεταβολισμός μας, ξεκινώντας μία διατροφή παθαίνει ένα »σοκ» μέχρι να ηρεμήσει και να σταθεροποιήσει το ρυθμό καύσεων. Ενδέχεται σαν φυσικό επόμενο άμυνας να κατακρατεί νερό ή να εκκρίνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης. Αυτό όμως θα συμβεί σε διάστημα maximum 2 εβδομάδων. Σε καμία περίπτωση, αν επιθυμείτε να μειώσετε τις θερμίδες να μην επιλέξετε εσείς, ποιά τρόφιμα θα αποκλείσετε, αλλά ο διαιτολόγος σας.
10. Τι να κάνω αν μέσα στη μέρα νιώθω πως πεινάω κι ας έχω καταναλώσει αυτό που μου αναλογεί;
Σύνηθες φαινόμενο. Λοιπόν, θα πρέπει να καταφύγουμε στη κατανάλωση λαχανικών τύπου αγγούρι ή καρότο, όπου μας απασχολούν περισσότερη ώρα. Αν δούμε ότι δεν ηρεμεί η πείνα μας, τότε να καταφύγουμε στη κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, κατα προτίμηση στραγγιστό, ώστε να μας χορτάσει πιο γρήγορα. Ως τρίτη ιεραρχικώς επιλογή, είναι  το ασπράδι από ένα αυγό ή λίγο λευκό κρέας όπως π.χ. κοτόπουλο.
http://www.newsdiet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα