Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τον καιρό που οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τους Θεούς.


Καθώς αφηγείται ο Ησίοδος(Έργα και Ημέρες), οι άνθρωποι ζούσαν ευτυχισμένοι, μαζί με τους Θεούς, χωρίς βάσανα, αρρώστειες και γεράματα, ώσπου τους τιμώρησε ο Δίας, και να
πως: Ο Προμηθέας, από αγάπη για τους συνανθρώπους του πήρε τη φωτιά από τον ουρανό, αφού την έκρυψε μέσα σε νάρθηκα -ένα ελαφρό καλάμι- την έφερε στους ανθρώπους।
Μα μαζί μ΄αυτό, μάζεψε όλα τα κακά που βασανίζουν τους ανθρώπους, μίση, έχθρες και τα έβαλε σ΄ένα πιθάρι। Ο Δίας θύμωσε πολύ για τις πράξεις του Προμηθέα και τον τιμώρησε μ΄ένα φοβερό μαρτύριο: Ήταν κρεμασμένος στον Καύκασο κι ένας αιτός του έτρωγε τα εντόσθια, τα οποία με την θεική δύναμή του την άλλη μέρα ξαναγίνονταν καθώς ήταν। Ο Προμηθέας είχε έναν γιο τον Επιμηθέα, ο οποίος , χωρίς να το θέλει, έγινε αίτιος να έρθει η δυστυχία στους ανθρώπους।
Ο Διας, που δεν έμεινε ικανοποιημένος από την τιμωρία του Προμηθέα, έδωσε εντολή στον Ήφαιστο να πάρει χώμα και να φτιάξει την γυναίκα, την Πανδώρα, η δε Θεά Αθηνά να της εμφυσήσει πνοή। Έτσι και έγινε και την έστειλε στον Επιμηθέα। Εκείνος θαμπώθηκε από την ομορφιά της και παρά την συμβουλή του πατέρα του την παντρεύτηκε। Της είπε όμως πως δεν πρέπει ν΄ανοίξει ποτέ το πιθάρι। Μα η Πανδώρα νικήθηκε από τη γυναικεία περιέργεια και μια μέρα που έλειπε ο Επιμηθέας, άνοιξε το πιθάρι। Τότε τα κακά άρχισαν να βγαίνουν το ένα κοντά στο άλλο। Η Πανδώρα σάστισε। Όταν συνήλθε κατάφερε να κλείσει το πιθάρι, αλλά ήταν πολύ αργά। Όλα τα κακά, και κατ΄άλλους και τα καλά, είχαν φύγει από το πιθάρι και είχε απομείνει μόνο η ελπίδα। Λέγεται, η Πανδώρα, για κάτι ελκυστικό αλλά συχνά και ολέθριο। Για την Πανδώρα έγραψε ο Παλαμάς στον Ασκραίο του: Κρατάει μες το πανέρι της,(μακριά, μακριά, μακριά), τα πονηρά και τα δεινά και τ΄άγρια και τα φέρνει για να σας λυώσει, άνθρωποι, μιαν ώρα πιο μπροστά.
aoristies.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα