Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστροφή στο σχολείο: Η προσαρμογή των παιδιών και εφήβων


Οι γονείς πρέπει να προετοιμάζουν σωστά τα παιδιά τους για την επιστροφή στο σχολείο.

Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά και τους έφηβους μετά την ανέμελη περίοδο των διακοπών καλοκαιριού, να αποδεχτούν την ιδέα της επιστροφής στο σχολείο. Ωστόσο τα καλά σε όλους τους τομείς που έχει να προσφέρει στα παιδιά το σχολείο είναι πολλά και ανεκτίμητα.
Η χαρά της συνάντησης με παλιούς φίλους, ο ενθουσιασμός της δημιουργίας νέων γνωριμιών και φίλων, οι νέες δραστηριότητες και κατακτήσεις που αναμένονται, είναι σε θέση να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά χαρά και καλή διάθεση για την αρχή της νέας χρονιάς.

Είναι ακριβώς σε αυτά τα θετικά σημεία που πρέπει να επικεντρώνονται οι γονείς για να βοηθούν τα παιδιά τους για την προσαρμογή τους από τις διακοπές στη νέα σχολική χρονιά.

Είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλα να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών και ίσως λίγη κακή διάθεση ή ακόμη και φόβος για την επιστροφή στο σχολείο. Όμως οι γονείς αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα παιδιά και τονίζοντας με έμφαση τα θετικά που αναμένονται, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή προσαρμογή τους.

Η διαδικασία προσαρμογής πρέπει να αρχίζει έγκαιρα. Μερικές μέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς είναι καλό να αρχίζουν να μιλούν μαζί τους για τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστροφή, τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και την προσαρμογή στο νέο ωράριο.

Είναι σημαντικό οι γονείς με τα παιδιά τους να αναλύουν τους στόχους που θέλουν να πετύχουν στο νέο σχολικό έτος. Η εμπλοκή και το ενδιαφέρον των γονιών σε αυτά που τα απασχολούν, είναι εξαιρετικά καρποφόρο εάν γίνεται με το σωστό τρόπο.
Ενδιαφέρον των γονιών για το τι θέλουν τα παιδιά δεν σημαίνει παρείσφρηση και επιβολή. Σημαίνει ορθή επικοινωνία, προσεκτική ακρόαση, εποικοδομητικό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, καθοδήγηση με κοινό προβληματισμό και συνεχή αλληλεπίδραση.
Η συμμετοχή των γονιών στη σχολική ζωή και στις αναζητήσεις τους πρέπει να είναι συνεχής. Έτσι έχουν πολλά να κερδίζουν από τις εμπειρίες των γονιών και της οικογένειας τους.
Έστω και εάν οι γονείς νομίζουν ότι δεν εισακούονται πολλά από αυτά που λένε, εντούτοις αποτυπώνονται στο μυαλό των παιδιών και τους δείχνουν το σωστό δρόμο. Τελικά, είναι αυτά που αποτελούν τις αρχές που θα τα καθοδηγούν για όλη τη ζωή.

Βλέπουμε ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι ευκαιρία για καλλιέργεια των σχέσεων γονέων και παιδιών και για τοποθέτηση των στόχων για το νέο έτος.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η προετοιμασία για επιστροφή στο σχολείο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, δεν είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Οι υλικές προετοιμασίες, η προμήθεια σχολικής τσάντας, βιβλίων, οι εγγραφές και άλλες διευθετήσεις είναι απαραίτητες.
Όμως τεράστια σημασία έχει η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, η διαπαιδαγώγηση του από τους γονείς για τη σημασία της εργασίας που γίνεται στο σχολείο και η τοποθέτηση στόχων για νέες επιτυχίες.
Με αυτή την προσέγγιση, η προσαρμογή του παιδιού για την επιστροφή στο σχολείο, του επιτρέπει να αναπτύξει μια αισιόδοξη προσέγγιση, καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και του προσφέρει ενθουσιασμό για να πετύχει νέες κατακτήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα