Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μαζί τα ΠΑΡΑφάγαμε»... Πώς να τα χάσουμε οικονομικά;

Οι διακοπές του καλοκαιριού αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ενώ τα παραπανήσια κιλά που έχουν αφήσει πάνω μας, εξελίσσονται καθημερινά σε έναν μικρό εφιάλτη. Η περσινή γκαρνταρόμπα φαντάζει απλησίαστη και νέες οικονομικές ανάγκες γεννιούνται! Εν μέσω κρίσης, όμως, πόσο εφικτές είναι αυτές οι ανάγκες για το πορτοφόλι μας; Τα μέτρα λιτότητας μας αναγκάζουν να κόψουμε περιττά έξοδα και υπερβολές. Οι έξοδοι για φαγητό ή ποτό περιορίζονται, τα σπιτικά γεύματα αυξάνονται. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως ο δείκτης της ζυγαριάς σταδιακά θα κατεβαίνει και τελικά η οικονομική κρίση, ίσως, να είναι μια ευκαιρία φθηνού και άμεσου αδυνατίσματος. Αντίθετα όμως η οικονομική κρίση παχαίνει, και μάλιστα αρκετά!



Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, τα εισοδήματα μειώνονται αισθητά και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επικίνδυνα. Ο μειωμένος πια προϋπολογισμός μας αναγκάζει να στραφούμε σε νέες διατροφικές επιλογές, λιγότερο υγιεινές και εξαιρετικά θερμιδογόνες. Ποτά και λιπαρά τρόφιμα που υπόσχονται να ικανοποιήσουν το στομάχι μας με τα λιγότερα δυνατά χρήματα, συσκευασίες «τέρατα», προσφορές σε καταστήματα γρήγορου φαγητού, αποτελούν μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Ξέρετε πως το «ένα μ’ ένα», κατά τα άλλα οικονομικό cheeseburger, σας δίνει εκτός από 500 θερμίδες και 15 γραμμάρια κακής ποιότητας λιπαρών;

Πώς λοιπόν μπορείτε να φάτε σωστά και οικονομικά;


Μεσογειακή Διατροφή: η οικονομική

Αν σκεφτείτε πως οι Κρητικοί αποτέλεσαν το πρότυπο για να διαμορφωθεί το μοτίβο της Μεσογειακής διατροφής, καταλαβαίνετε πως στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σε αφθονία όλα τα τρόφιμα που, σύμφωνα με αυτό, συστήνεται να καταναλώνουμε. Τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων αναδεικνύουν την αξία της Μεσογειακού τύπου δίαιτας, καθώς έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια δίαιτα πλούσια σε βασικότατα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, αλλά και ιδιαίτερα οικονομική!

Η βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα, αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί- ζυμαρικά- ρύζι, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά κοινή ομολογία τα παραπάνω τρόφιμα διατηρούν χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, Β, ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο και το κάλιο αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά που δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά. Μια βόλτα από τη λαϊκή ή στο χωριό για ανεφοδιασμό από πρώτες ύλες όπως λαχανικά και φρούτα γίνεται επιτακτική.

Όσον αφορά το ακριβό κόκκινο κρέας, οι συστάσεις μιλούν για κατανάλωση 1-2 φορές το μήνα. Επιλέξτε λοιπόν άπαχο κόκκινο κρέας πιο σπάνια και εντάξτε την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε για σολομό, επιλέξτε σαρδέλες που είναι και αυτές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, ενώ οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου και ο γαύρος είναι επίσης οικονομικά ψάρια. Τέλος, όσον αφορά τα όσπρια, συνδυάστε τα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα ή κριθαράκι, φασόλια με σιτάρι). Θα εφοδιαστείτε με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη του κρέατος. Όπως παρατηρείτε από μόνο του το Μεσογειακό Πρότυπο διατροφής μας οδηγεί σε οικονομικότερες λύσεις.

Πριν τα ψώνια..φάτε!

Αν βρεθείτε πεινασμένοι στον «παράδεισο» του καταναλωτή, το super market μάλλον θα φύγετε με παραφουσκωμένα καρότσια. Οι περιττές αγορές δεν θα ωφελήσουν ούτε το σώμα σας αλλά ούτε και την τσέπη σας. Πριν το super market λοιπόν: φάτε ένα υγιεινό σνακ και δημιουργήστε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε ώστε να ψωνίσετε στοχευμένα και χωρίς σπατάλες. Εναλλακτικά, φροντίστε να έχετε ένα δροσερό ρόφημα μαζί σας στο δρόμο για τα ψώνια. Έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και να παρατρώμε. Στο super market: Επιλέξτε τρόφιμα που βρίσκονται σε μικρές μερίδες και μην παρασύρεστε από τις οικονομικές προσφορές. Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες συσκευασίες. Για το λόγο αυτό πριν αγοράσετε το σακουλάκι γίγας για να «αρπάξετε» το δώρο, σκεφτείτε πως κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που θα κερδίσετε είναι κιλά.

Παπούτσι από τον τόπο σου..
Προτιμήστε εγχώρια φρούτα και λαχανικά καθώς είναι πιο οικονομικά αλλά και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Φροντίστε επίσης να είναι τρόφιμα εποχής, αφού θα είναι και απαλλαγμένα από συντηρητικά και θα συμβάλλουν στην αποταμίευση.

Μερίδα.. για δύο
Οι μερίδες που σερβίρουν τα εστιατόρια είναι πολύ μεγαλύτερες, σχεδόν διπλάσιες, από την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε. Προτιμήστε να μοιραστείτε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σας. Εναλλακτικά καταναλώστε το μισό σας φαγητό εκεί και ζητήστε να πάρετε το υπόλοιπο στο σπίτι για την επόμενη μέρα. Έτσι γλιτώνετε σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

Επιστροφή στη σπιτική κουζίνα
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό. Αφιερώστε λίγο χρόνο, βρείτε συνταγές και πειραματιστείτε. Ακόμη κι αν δεν είστε «Master Chef» μπορεί να εκπλαγείτε με τη γεύση, τη διαφορά στο σώμα σας αλλά και με τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εκτός από την οικονομία καταφέρνετε να έχετε και τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων που θα καταναλώσετε.

Η πορεία της οικονομικής κρίσης προδιαγράφεται μακρά, αλλά μέχρι να κάνει κι αυτή τον κύκλο της να θυμάστε πως το καλύτερο φαγητό δεν είναι το πιο ακριβό, αλλά το πιο ποιοτικό!

NUTRIMED.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα