Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πηγή του νερού, δεν είναι μόνο το... νερό!



 Μόνο που αυτές οι κλασικές, αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις, έχουν την τάση να γίνονται «φράσεις-κλισέ», που επαναλαμβάνουμε σχεδόν μηχανικά, χωρίς να δίνουμε σημασία στην ουσία τους!
Το «προφίλ» του νερού
Γιατί είναι, λοιπόν, τόσο πολύτιμο το νερό και γιατί δεν μπορούμε, κυριολεκτικά, να ζήσουμε χωρίς αυτό περισσότερες από 2, το πολύ 3 μέρες;
Μα, αρκεί να σκεφτούμε ότι το 50-60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
Αν χάσουμε έστω και το 2% από αυτή την απαραίτητη «υγρασία» του οργανισμού, θα παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση κατά την εργασία, το διάβασμα, ακόμα και την οδήγηση, Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που, καθημερινά, αποβάλλεται φυσιολογικά μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.
Όλες οι «πηγές» του νερού

Βέβαια, οι απαιτήσεις του οργανισμού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις κλιματικές συνθήκες και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ακριβή ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε! Παλαιότερα, λέγαμε ότι αρκεί η πρόσληψη 6-8 ποτηριών νερού για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Όμως, οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ανατρέπουν αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι, νερό –και μάλιστα, αρκετό -υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα και όλα τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά! Τα δημητριακά, για παράδειγμα, περιέχουν έως και 40% νερό, τα  μεικτά γεύματα 40-70%  (οι σούπες ακόμη περισσότερο) ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά 80%. Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα. Σ’ αυτά, εννοείται ότι, εκτός από το πόσιμο νερό, συγκαταλέγονται και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα. Στα τελευταία, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται το γάλα και οι χυμοί αλλά και το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη) που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν από 85% έως και 99% νερό, καταρρίπτοντας μία ακόμη παλαιότερη πεποίθηση, που «όριζε» να αποφεύγονται τα καφεινούχα ροφήματα.
Πολύ ευχάριστα τα νέα, λοιπόν, από το μέτωπο των ειδικών, αφού, η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και ροφημάτων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, μπορεί να εξασφαλίσει την ποσότητα του νερού που είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας!
Ευχαριστούμε τον κο Κυριάκο Ρέππα, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.
fe-mail.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα