Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα υπολογίσετε το πραγματικό σας βάρος;


Αδυνάτισμα σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας διατροφής και όχι γρήγορη απώλεια κιλών. Η απώλεια βάρους οφείλει να γίνεται σταδιακά αφού πρώτα «κτίσουμε» έναν υγιή οργανισμό. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο παχύσαρκος άνθρωπος θα καταφέρει να νικήσει το πάχος, μόνο όταν η μείωση του σωματικού του λίπους ακολουθείται από ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.


Συνήθως, όταν αρχίζουμε μια δίαιτα, ζυγίζουμε το σώμα μας και θέτουμε σαν στόχο να χάσουμε 10,20,30…κιλά. Αυτή είναι η αρχή του λάθους. Γιατί αυτό που πρέπει κανονικά να μετρήσουμε είναι το ποσοστό λίπους του οργανισμού. Και στη συνέχεια, να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με την ηλικία μας, το βάρος μας, τους ρυθμούς και την ένταση της καθημερινής μας ζωής.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγχει κανείς την πρόοδό του σε μια οποιαδήποτε δίαιτα, είναι η μέτρηση του ποσοστού λίπους του σώματος πριν και μετά το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.

Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα μιας κοπέλας 84 κιλών, που ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του οργανισμού της.

  • Μετράει το ποσοστό λίπους πριν το πρόγραμμα και το βρίσκει ότι είναι 34%
    δηλ. 84 Χ 0,34 = 28,5 κιλά λίπους. Άρα 84 - 28,5 = 55,5 κιλά μύες, όργανα και οστά.
  • Ακολουθεί το πρόγραμμα διατροφής για 30 ημέρες
  • Μετά το διάστημα αυτό νιώθει υγιής και γεμάτη ενέργεια αλλά βλέπει, προς μεγάλη της έκπληξη, ότι έχει χάσει μόνο 1,5 κιλό. Δεν απογοητεύεται και μετράει το ποσοστό λίπους του οργανισμού της. Τώρα είναι 31% δηλ. 82,5 Χ 0,31 = 25,5 κιλά λίπους. Αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει 3 κιλά λίπους αν και ζυγίζει 82,5 κιλά. Παράλληλα έχει αυξήσει την πυκνότητα των μυών και των οστών της κατά 1,5 κιλό. Αντίθετα, αν η ίδια κοπέλα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
  • Αρχή δίαιτας 84 κιλά με 34% λίπους.
  • Ακολουθεί τη δίαιτα και αντιστέκεται στο φαγητό γιατί είναι αποφασισμένη να χάσει βάρος.
  • Μετά από 30 ημέρες ζυγίζεται και είναι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα.
    Τώρα ζυγίζει 79 κιλά. Έχει χάσει 5 κιλά!
  • Ωστόσο η απώλεια του βάρους δεν είναι παρά μια αποτυχία! Το σωματικό λίπος είναι και πάλι περίπου 34%. Αυτό σημαίνει ότι έχει 27 κιλά λίπους, δηλαδή απώλεια μόλις 1,5 κιλού λίπους. Το χειρότερο όμως είναι ότι τώρα έχει μόνο 52 κιλά μυς, όργανα και οστά, μία απώλεια δηλαδή 3,5 κιλών από τα ζωτικά όργανα του οργανισμού. Από τα παραπάνω γίνεται επομένως σαφές, ότι κάθε διαφήμιση για απώλεια κιλών που δεν αναφέρει το ποσοστό λίπους του οργανισμού - πριν και μετά το πρόγραμμα - αποτελεί μια ακόμα παραπλάνηση του κόσμου!




    Ανιχνεύστε το "κρυμμένο" σωματικό σας λίπος!
    Επειδή το σωματικό βάρος από μόνο του δεν αποκαλύπτει ολόκληρη την αλήθεια για την υγιεινή και ιδανική σύνθεση ενός οργανισμού, τώρα μπορείτε να μετρήσετε και το σωματικό σας λίπος.

    Με τον λιπομετρητή OMRON BF 306 είναι τώρα πια πολύ εύκολο να διαπιστώσετε την πραγματική σύνθεση του σώματός σας. Απλά εισάγετε στη συσκευή τα δεδομένα του ύψους, του βάρους, της ηλικίας και του φύλου σας και κατόπιν πιάνετε τη συσκευή και με τα δύο σας χέρια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να κρατήσετε τον λιπομετρητή με τεντωμένα χέρια και να πιέσετε τον διακόπτη start. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη ψηφιακή οθόνη θα εμφανιστούν τα δεδομένα του σωματικού σας λίπους σε % και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI).

    Με την εύχρηστη αυτή συσκευή τώρα μπορείτε να μετρήσετε εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα το σωματικό σας λίπος και να δείτε πλέον με "γυμνό μάτi" την πραγματική σύνθεση του σώματός σας.

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

    28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

    Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

    Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

    Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

    Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα