Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η ορθορεξία;

Θα αναφερθώ σε ένα από τα «πρώτα» περιστατικά μου.
Άνοιξα την πόρτα, για να καλωσορίσω- ένα καινούργιο ραντεβού και αντίκρισα την γλυκύτατη κυρία. Μπήκε στο γραφείο μου, γελαστή, φιλική και κατευθείαν χωρίς ανάσα ξεκίνησε τη συζήτηση…


Γεια σας, ονομάζομαι Ελένη. Είμαι από τα Γιάννενα και έχω 3 παιδιά. Είμαι καθηγήτρια, φιλόλογος. Τα κιλά αυτά τα κουβαλώ πάνω μου 8 ολόκληρα χρόνια. Εδώ και 10 χρόνια ΔΕΝ πίνω αναψυκτικά, ΔΕΝ τρώω γλυκά, ΔΕΝ παραγγέλνω από έξω, αλλά και ΔΕΝ τρώμε έξω, ΔΕΝ χρησιμοποιώ τηγάνι, ΔΕΝ μου αρέσει το παγωτό, ΔΕΝ μου αρέσει το λιπάκι πάνω στα κρέατα, ΔΕΝ αγοράζω ένα καινούργιο τρόφιμο αν δεν διαβάσω την ετικέτα τροφίμων και αν δεν είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς πρόσθετα τροφίμων, ΔΕΝ πίνω, ΔΕΝ καπνίζω, ΔΕΝ χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι, ΔΕΝ μου αρέσουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. ΔΕΝ αγοράζω τρόφιμα που δεν έχουν διατροφική ετικέτα και προς θεού, ΔΕΝ εμπιστεύομαι τα τρόφιμα που προέρχονται από άλλες χώρες.

Τα πρώτα 2 χρόνια που μπήκα σε αυτό τον τρόπο διατροφής, έχασα κιλά και όλα πήγαιναν ρολόι… Μετά όμως.. Πήρα 5- 10- 15 κιλά.. και έφτασα εδώ που είμαι… Σας παρακαλώ βοηθήστε με!.... Όλα

αυτά τα είπε με μια ανάσα και μόνο!…. Απορημένη από αυτή την ανάγκη για αλλαγή και προβληματισμένη για το πώς πήρε αυτά τα κιλά, πέρασα στις μετρήσεις.  Ανακάλυψα πως είχε Β.Μ.Ι. 36, (δηλ. βρίσκεται στην παχυσαρκία σταδίου 2 στη γλώσσα των διαιτολόγων), με 42% λίπος, αλλά και με αυξημένες τιμές σε αιματολογικές εξετάσεις, όπως αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένο ζάχαρο, και παθολογικές τιμές, είναι πολύ άδικο να έχει αυτή την εικόνα!.

Λαμβάνοντας το γενικό ιστορικό και μέσα από 2-3 ερωτήσεις που έκανα, διαπίστωσα πως υπάρχει διατροφική διαταραχή!. Το άτομο αυτό μπορεί να μην έτρωγε γλυκά (Για αυτή γλυκά ήταν οι τούρτες και οι πάστες), αλλά στη θέση τους ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, έτρωγε δικό της σπιτικό κεικ δημητριακών, χωρίς ζάχαρη, αλλά με μπόλικο μέλι, ξηρούς καρπούς.. κλπ.. κλπ.. κλπ.. Νοστιμότατο, θρεπτικό, αλλά παράλληλα και πολύ θερμιδογόνο!....

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο ψύχραιμη γίνεται και έδωσα την υπόσχεση πως θα προσπαθήσω για το καλύτερο, αρκεί να μου έχει εμπιστοσύνη!...  Διάβασα-ενημερώθηκα για τη κατάσταση και κατάλαβα, ότι η διατροφική διαταραχή που υπήρχε στο συγκεκριμένο περιστατικό, ήταν η ορθορεξία. Κάτι πολύ καινούργιο για μένα. Κάτι που δεν διδάχθηκα ποτέ στη σχολή μου!... Εντόπισα λοιπόν πόσο λανθασμένες απόψεις έχουν τα άτομα αυτά για την τροφή. Η τροφή για τους ορθορεκτικούς, είναι εχθρός και όχι φίλος. Η τροφή για τους ορθορεκτικούς, πριν καταναλωθεί, ελέγχεται σε όλα τα στάδια. Οι ορθορεκτικοί, αναζητούν την καλύτερη ποιοτικά τροφή, με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, η οποία και πρέπει να’ναι ελεύθερη από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πρόσθετα…
(πολύ καλά ως εδώ…).
Αλλά όσες γνώσεις κι αν έχουν τα άτομα αυτά, δυστυχώς τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο!... Αυτή η εμμονή με την υποτιθέμενη ορθή διατροφή, στην πραγματικότητα, είναι λάθος!...
Οι κρίσεις που δημιουργούνται, αλλά και η αποφυγή από αγαπημένες γεύσεις, μπορεί να καταστρέψουν την ψυχική ισορροπία του ατόμου που πάσχει από ορθορεξία. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η ακρότητα, δεν βοηθάει κανέναν στη πραγματικότητα!    

  Το 1997, πρώτος ο Δρ. Στίβεν Μπράτμαν, από το Κολοράντο, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «νευρική ορθορεξία».Μάλιστα έβγαλε και ένα ερωτηματολόγιο, για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την ορθορεξία, προκειμένου να την διαγνώσουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται… Το άτομο που έχει ορθορεξία, θα απαντήσει θετικά σε τουλάχιστον 5 ερωτήσεις και πάνω:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την ορθορεξία από τον Dr. Steven Bratman:

  1. Περνάτε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
  2. Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές ημέρες πριν;
  3. Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
  4. Άλλαξε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
  5. Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
  6. Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να τρώτε σωστά;
  7. Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω και έτσι απομακρύνεστε από οικογένεια και φίλους;
  8. Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας;
  9. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
  10. Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;
Τελειώνοντας να αναφέρω πως την συγκεκριμένη κυρία την παρακολουθώ και έρχεται αρκετά συχνά στο γραφείο μου. Η αλήθεια είναι πως η εμμονή με όλα τα «ανθυγιεινά», δεν έχει φύγει τελείως, αλλά περιορίστηκε και παράλληλα με αυτό κάνει και ψυχοθεραπεία. Τα πάει αρκετά καλά και με κάνει να αισθάνομαι «περήφανη» που κατάφερα να την βοηθήσω!..  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα