Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση

Νέα Υόρκη — Οι γυναίκες που θέλουν να προστατευθούν από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση θα πρέπει να φροντίζουν να τρώνε πολλά καρότα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Η Δρ Λάουρα Μιγκνόν και οι συνεργάτες της στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες μερίδες λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή τρώνε οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθημερινά,
τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εμπεριέχονται στα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο και σε άλλα τρόφιμα.
Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι ορμονο-εξαρτώμενοι, για παράδειγμα, η ηλικία στην οποία η γυναίκα ξεκινά να έχει έμμηνο ρύση ή πόσων ετών αποκτά το πρώτο της παιδί. Παράγοντες δηλαδή που δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Αλλά η διατροφή είναι τροποποιήσιμος παράγοντας. Οι ερευνητές μελέτησαν την σχέση μεταξύ επιπέδων φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στην διατροφή και κινδύνου καρκίνου του μαστού συγκρίνοντας την διατροφή 5.707 γυναικών που είχαν διηθητικό καρκίνο του μαστού και 6.389 υγιών ατόμων.
Τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών βιταμίνης Α, β-καροτένης, α-καροτένης και λουτεΐνης/ζεαξανθίνης μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αλλά όχι και στις μετεμμηνοπαυσιακές. Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή καθημερινά μείωνε τον κίνδυνο κατά 17%.
Τα καροτενοειδή έχει διαπιστωθεί ότι παρεμβαίνουν στην σηματοδότηση των οιστρογόνων, γεγονός που κάνεις τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αντικαρκινικές ιδιότητες περιορίζονται μόνο στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Επίσης οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της χρωστικής μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας. Υπάρχουν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και μπορεί να απορροφήσουν πολλά καρκινογόνα συστατικά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι.
/edotakalanea.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα