Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο το πράσινο τσάι;

Αν και αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών και απολαυστική συνήθεια των Κινέζων, το τσάι, είναι πολύ περισσότερα από ένα δημοφιλές ρόφημα. Τα κυριότερα είδη τσαγιού είναι τρία: πράσινο, μαύρο και oolong. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην επεξεργασία τους, με το πράσινο τσάι να είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και άρα αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Το πράσινο τσάι, έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.

Οι ελεύθερες ρίζες -άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού- εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές,  οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.
Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG (epigallocatechin – 3 –gallate),  έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  -δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Σωματικό Βάρος
Ξεκινώντας λοιπόν,  η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί και με το σωματικό βάρος. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.
Παρόμοια μελέτη που διεξήχθη σε  240 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 538mg κατεχινών για 12 εβδομάδες, έδειξε απώλεια 3εκατοστών από τη μέση στις γυναίκες και 2,5% απώλεια λίπους στους άντρες. Πρόσφατα, μελετήθηκε και η αλληλεπίδραση των κατεχινών με την ταυτόχρονη επίδραση της άσκησης σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ενήλικες  Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του κοιλιακού λίπους.
Καρδιαγγειακά
Η πλειονότητα των επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, φανερώνουν την ευεργετική επίδραση του εκχυλίσματος τσαγιού, πλούσιου σε EGCG, στους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διατήρηση ή ακόμα και η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αγγειακής ομοιόστασης φαίνεται  πως επηρεάζονται ευεργετικά από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.
Αποτέλεσμα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και τα δεδομένα από τις επιστημονικές μελέτες είναι ακόμη ανεπαρκή, φαίνεται ότι η ποσότητα του πράσινου τσαγιού που πρέπει να καταναλωθεί, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος, είναι 5-6 φλιτζάνια ή 200-300mg EGCG.
Καρκίνος
Ποικίλες μελέτες έχουν καταλήξει, ότι η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη στους άντρες και αυτός του στήθους στις γυναίκες φαίνεται ότι μπορούν – σε ένα βαθμό – να προληφθούν από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Ο καρκίνος του δέρματος είναι επίσης, μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.
Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος. Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009 φανέρωσε, ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες, που αυτό περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία
Αναμφίβολα, η επιστημονική έρευνα γύρω από το πράσινο τσάι πρέπει να συνεχιστεί. Παρ’ όλα αυτά, το πράσινο τσάι αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης μια καλής κατάστασης της υγείας. Ενταγμένο σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να προσδώσει ποικίλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Απολαύστε το λοιπόν είτε ζεστό είτε κρύο. Αναζητήστε είδη τσαγιού που περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, αφού αυτές, από ότι φανερώνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η κύρια αιτία των ευεργεσιών του πράσινου τσαγιού.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα