Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταβολικό Σύνδρομο και σπλαχνικό λίπος : Πόσο επικίνδυνο είναι;

Μεταβολικό Σύνδρομο και σπλαχνικό λίπος : Πόσο επικίνδυνο είναι;
ImageΟ καθένας μας χρειάζεται λίπος για να είναι υγιής. Το σωματικό λίπος είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών, η προστασία των αρθρώσεων, η προστασία από εξωτερικούς κραδασμούς, η διάθεση υγρασίας στο δέρμα και  η διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ορμονών.  Όμως το αυξημένο σωματικό λίπος μπορεί να βλάψει την υγεία.
Υπάρχουν δύο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην περιοχή γύρω από τη μέση, το υποδόριο λίπος,   που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι μαλακό, και το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων και
είναι σκληρότερο. Ακόμη και αν το σωματικό βάρος και λίπος παραμένουν σταθερά καθώς αυξάνει η ηλικία, είναι πιο πιθανό το λίπος να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Λίγα μόλις χρόνια πριν, το λίπος γύρω από τη μέση ενοχοποιείται για διαταραχές στην παραγωγή ινσουλίνης και από απλός αποθηκευτικός ιστός ενέργειας μετονομάζεται σε βασικό κριτήριο του μεταβολικού συνδρόμου. Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος, το σπλαχνικό λίπος είναι περισσότερο ευαίσθητο στα ερεθίσματα του οργανισμού με αποτέλεσμα το ενδοκυττάριο λίπος  να διασπάται, προκαλώντας ανάπτυξη αντίστασης ινσουλίνης στο ήπαρ και τους μυς. Παράλληλα, εκκρίνει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Για το λόγο αυτό, άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.  
Η μέτρηση των επίπεδων σπλαχνικού λίπους στοχεύει στον εντοπισμό αλλαγών που συμβαίνουν μακροπρόθεσμα στην υγεία, αντικατοπτρίζοντας κυτταρικές μεταβολές στην κοιλιακή χώρα. Είναι πιθανό, άνθρωποι με χαμηλό ποσοστό λίπους κορμού, να έχουν υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους. Η ανάλυση γίνεται μέσω Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας απευθείας στην κοιλιακή χώρα του εξεταζόμενου, σε οριζόντια θέση, μη επεμβατικά.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν από τη μέτρηση
Για ακριβή αποτελέσματα:
  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει φαγητό για τουλάχιστον 3 ώρες
  • Δεν πρέπει να έχετε ασκηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες
  • Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών  αλλά  και να μην είστε σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης.
    corfuland.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα