Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε αμέσως μετά το φαγητό

Για μία ακόμα φορά, η μητέρα μας είχε δίκιο: δεν πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν πηγαίνουμε για ύπνο το βράδυ αμέσως μετά το φαγητό, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα καλά νέα είναι πως όταν πηγαίνουμε για ύπνο κάνα δυο ώρες αργότερα, ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, κατά την ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη, διατροφολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 1.000 εθελοντές, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι 500 από τους εθελοντές ήταν υγιείς, οι 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).
Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από την νυχτερινή κατάκλιση.
Σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.
Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις πως η αναμονή πριν από την κατάκλιση ελαττώνει και τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή του εγκεφαλικού.
Η ανάλυση έλαβε υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου – από το φύλο και την ηλικία μέχρι το κάπνισμα – αλλά η προστατευτική συσχέτιση της αναμονής με το εγκεφαλικό παρέμεινε ισχυρή.
  • Οι πιθανές εξηγήσεις
Πως μπορεί όμως η αναμονή να προστατεύει από το εγκεφαλικό; Μία πιθανή εξήγηση, κατά την κυρία Καστορίνη, είναι πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την άπνοια του ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.
Μία άλλη εξήγηση, κατά τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας δρα Ντέιβιντ Χολμς, είναι πως όταν τρώμε αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και η ροή του αίματος.
«Όλες αυτές οι παροδικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», τόνισε ο δρ Χολμς, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο, στη Μινεσότα.
«Αν και η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, τα ευρήματά της αξίζουν να διερευνηθούν περαιτέρω», πρόσθεσε ο δρ Χολμς. «Έως ότου οριστικοποιηθεί το θέμα, ας θυμόμαστε πως οι συστάσεις των μητέρων και των γιαγιάδων μας, κατά κανόνα είναι σωστές».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα