Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λογισμικό οπτικοποιεί εικόνες που δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Η οπτικοποίηση της εικόνας που σχηματίζεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν παρακολουθεί μια ταινία. Είναι ακόμη θολή, αλλά μελλοντικά θα βελτιωθεί
Η οπτικοποίηση της εικόνας που σχηματίζεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν παρακολουθεί μια ταινία. Είναι ακόμη θολή, αλλά μελλοντικά θα βελτιωθεί  


Νέα Υόρκη
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να «δουν» κινούμενες εικόνες μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου, αναπαράγοντας εικόνες από βίντεο που παρακολουθούσαν οι εθελοντές.


Αν και σχετικά θολές, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, είχαν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τις εικόνες των βίντεο που έβλεπαν οι εθελοντές. Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα «μετάφρασης» των εγκεφαλικών σημάτων, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Δρ Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, διευκρινίζουν ότι ακόμα απέχουμε πολύ απ’ το να «διαβάσουμε» τον ανθρώπινο νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο «οπτικοποίησης» της μνήμης και των ονείρων.

«Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ‘ταινίες’ του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων», εξηγεί ο Δρ Γκάλαντ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν τρέιλερ κινηματογραφικών ταινιών, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στα βιντεο.

Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική.

Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου.

Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων βίντεο αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας.

Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο βίντεο που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές «ταινίες» που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία.

Πάντως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα μηχάνημα να φθάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων. Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ή κώματος.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα