Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα υπολογίσω αν το βάρος μου είναι το ιδανικό;




Η αύξηση του βάρους και το φαινόμενο της παχυσαρκίας οφείλονται στην πρόσληψη πλεονάζοντος λίπους στο σώμα, οδηγώντας σε κίνδυνο την υγεία. Πρόσφατα στο 17ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ την Άνοιξη του 2009, διατυπώθηκε ένας νέος ορισμός για την ερμηνεία του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας, καθώς και για τους κινδύνους με τους οποίους οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται.


Ο νέος ορισμός είναι περισσότερο πλήρης και βασίζεται, εκτός από το Δείκτη Μάζας Σώματος και στην περιφέρεια Μέσης. Με την πρόοδο της επιστήμης διαπιστώθηκε ότι στην πράξη ο Δείκτης Μάζας Σώματος, που χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια, δεν μπορούσε να προσδιορίσει τα σωματικά σημεία αποθήκευσης του λίπους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται ως το σωματικό βάρος διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους.

Η περιφέρεια μέσης έχει πρόσφατα συμπεριληφθεί στους δείκτες για τον ορισμό της παχυσαρκίας, καθώς η κατανομή του σωματικού λίπους έχει βρεθεί ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο και είναι αρκετά επικίνδυνη αν εντοπίζεται στην κοιλιακή περιοχή. Η κοιλιακή παχυσαρκία έχει οριστεί ως περιφέρεια μέσης πάνω από 88 cm στις γυναίκες και πάνω από 102 cm στους άνδρες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία ορίζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα βασιζόμενος στο Δείκτη Μάζας Σώματος και την Περιφέρεια μέσης αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για την υγεία

Κατηγορίες ΔΜΣ ΔΜΣ (Κιλά/ Ύψος στο τετράγωνο) Περιφέρεια Μέσης
Γυναίκες < 88 εκατ.
Άνδρες <102 εκατ.
Περιφέρεια Μέσης
Γυναίκες >88 εκατ
Άνδρες >  102 εκατ
Ελλιποβαρής < 18,50 * *
Φυσιολογικό Βάρος 18,50 - 24,99  Φυσιολογικό +
Υπερβάλλον σωματικό βάρος 25 - 29,99  Αυξημένος κίνδυνος Υψηλός Κίνδυνος
Παχυσαρκία > 30 Υψηλός Κίνδυνος Πολύ Υψηλός Κίνδυνος

* Τα ελλιποβαρή άτομα εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά υψηλότερο κίνδυνο για άλλα νοσήματα (π.χ. οστεοπόρωση, αναιμία και πρώιμη θνησιμότητα)
+ Η αυξημένη περφέρεια μέσης μπορεί να αποτελεί δείκτη για αυξημένο κίνδυνο προσβολής από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.
tlife.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα