Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 Τροφές που μας κόβουν την όρεξη!

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να μας μειώσουν το αίσθημα της πείνας που πιθανόν να νιώθουμε στην περίπτωση μιας υποθερμιδικής δίαιτας. Καταναλώνοντας αυτές τις τροφές μπορούμε να συνεχίσουμε με περισσότερη ευκολία τη δίαιτα μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία αυτής της προσπάθειας.

Μήλα
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Ένα μεγάλο μήλο περιέχει τουλάχιστον 5γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες γεμίζουν το στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιορίζουν την πείνα μας.
Πρωτεϊνούχες Τροφές
Όταν λέμε πρωτεϊνούχες τροφές εννοούμε το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν όλα τα παραπάνω είναι με μέτρια λιπαρά είναι ακόμα καλύτερα. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι κατανάλωναν πρωτεΐνη (με τη μορφή άπαχου κρέατος), απόκτησαν σταδιακά ένα αίσθημα ευχαρίστησης ενώ διατήρησαν υγιή και τον μυϊκό τους ιστό.
Τροφές πλούσιες σε νερό και φυσικές ίνες
Οι τροφές αυτές έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλής θερμιδικής αξίας και όμως να δημιουργούν γρηγορότερα από άλλες το αίσθημα κορεσμού. Το άλλο πλεονέκτημα των τροφών αυτών είναι πως όσο μεγάλη και να είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις, η θερμιδική τους αξία παραμένει χαμηλή. Τα πράσινα λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι αγγούρι, μπρόκολο και άλλα παρόμοια έχουν τόσο λίγες θερμίδες που σχεδόν δεν μετράνε καθόλου και ταυτόχρονα σας δίνουν την αίσθηση ότι έχετε φάει πολύ. Λόγω επίσης των φυτικών ινών πέπτονται πιο αργά και σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα, απενεργοποιώντας τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.
Νερό
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ελάττωση της πείνας. Το νερό είναι ένα ισχυρό ανορεκτικό και αν πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις αρχίσετε να νιώθετε πείνα θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά η όρεξη σας μειώνετε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Επίσης το νερό μας βοηθά να «κάψουμε» το αποθηκευμένο λίπος.
 Τα αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο και για το λόγο αυτό μπορούν να δώσουν το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα και για πολύ ώρα. Ανάλατοι και ωμοί, ως ενδιάμεσα μικρογεύματα, κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη. Μία χούφτα ξηροί καρποί αρκεί.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε γεύματα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες (πχ μακαρόνια, πατάτες, ρύζι) γιατί τα θρεπτικά αυτά συστατικά μεταβολίζονται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να πεινάσετε νωρίτερα από ό, τι αν είχατε φάει μαζί τροφές με άλλα διατροφικά συστατικά (δηλ καλά λιπαρά και πρωτεΐνες).
Κατά την διάρκεια της ημέρας καλό είναι  καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να προλαμβάνεται  το αίσθημα της πείνας. Κάθε φορά που τρώμε - ακόμη και ένα πολύ μικρό γεύμα - το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο ηρεμεί και αποφεύγουμε τα τεράστια γεύματα που οδηγούν στην αποθήκευση λίπους.
Προσπαθήστε να τρώτε  αργά ώστε να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλο να λάβει το σήμα του κορεσμού. Μην συνδυάζετε το φαγητό με άλλες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, γιατί θα μπερδέψετε  χειρότερα τον εγκέφαλό σας για το πότε να σταματήσει να τρώει.
Τρώτε ολόκληρα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα , αντί για φρουτοχυμούς .
Προτίμησε τα προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμιά, ζυμαρικά).
Όταν νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, αντί για σοκολάτα γάλακτος, προτιμήστε υγείας, η οποία προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αρκεστείτε όμως μόνο σε 2 έως 3 κομματάκια.
.ezsite.gr

Σχόλια

  1. ελπιζω να μην εχεις κανενα βαρος ψυχολογικο αλλα μονο σωματικοο σε περιμενω σπιτακι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα