Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Το άγχος, η θλίψη, ο θυμός και η απόγνωση αφήνουν σχεδόν πάντα αρνητικό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία μας. Ομως, η ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία...
δεν παρέχει ενδιαφέρον για μελέτη στον χώρο της ψυχικής υγείας μόνον όταν ο άνθρωπος βιώνει δύσκολα ή νοσηρά συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να βγουν στο προσκήνιο
μελέτες που εξετάζουν τα θετικά συναισθήματα, όπως η ικανοποίηση, η χαρά, το ενδιαφέρον και η αγάπη, καθώς και την επίδρασή τους στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Να λοιπόν γιατί θα πρέπει να επιδιώκουμε να βιώνουμε θετικά συναισθήματα και πώς μπορούμε να το πετύχουμε.

Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, κάποιος συνωστισμός, ένας θόρυβος, ο φόρτος εργασίας και η οικονομική ανασφάλεια αρκούν για να πυροδοτήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, όπως άγχος, θυμός, επιθετικότητα και θλίψη.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρονται στη σχέση ανάμεσα σε χρόνια αρνητικά συναισθήματα, όπως επιθετικότητα και άγχος, και σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υψηλή πίεση και στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να ερμηνεύσουμε ακόμη και μια ουδέτερη κατάσταση ως αρνητική. «Οι κατ’ επανάληψη αρνητικές ερμηνείες και η ακύρωση ή η αδιαφορία για τα θετικά στοιχεία μιας κατάστασης έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να συντηρούν τα αρνητικά συναισθήματα και σε βάθος χρόνου μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία».

Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι: «Τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής εμπειρίας και, όταν βιώνονται μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα έντασης και διάρκειας, έχουν τη χρησιμότητά τους (π.χ. μικρές δόσεις άγχους μπορεί να μας κινητοποιήσουν να αναλάβουμε δράση ή να βελτιώσουν την απόδοσή μας, λίγη θλίψη μπορεί να μας βάλει σε μια κατάσταση εσωστρέφειας καιι ανασύνταξης, ενώ ο θυμός μπορεί να μας κινητοποιήσει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας)».

Εχει διαπιστωθεί ότι αυτό που συντελεί στην ψυχολογική και σωματική ευεξία είναι η εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων από θετικά συναισθήματα. Το πλεονέκτημα αυτής της εξισορρόπησης είναι ότι «τα θετικά συναισθήματα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία και την υγεία μας καθώς διευρύνουν την αντίληψη και κατανόησή μας, επεκτείνουν τη σφαίρα των δραστηριοτήτων μας και ενισχύουν τα σωματικά, διανοητικά και κοινωνικά αποθέματά μας».

Μπορούν ακόμη και να «διορθώνουν» τις επιζήμιες αλλαγές που ενδέχεται να προκαλέσουν τα αρνητικά συναισθήματα στη φυσιολογία του σώματος και την ψυχολογία του ατόμου. Σε κάθε αρνητική περίσταση λοιπόν καλό είναι να:

- Επανεκτιμήσουμε μια κατάσταση με στόχο να δούμε και τα πιθανά θετικά που μπορεί να κρύβει.

- Προσπαθούμε να οργανώνουμε πλάνο δράσης και να μην τις αντιμετωπίζουμε παθητικά και μοιρολατρικά.

- Δημιουργούμε ευκαιρίες για τη συμμετοχή μας σε ευχάριστες δραστηριότητες.

- Δίνουμε σημασία σε όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα μας (π.χ, να παρατηρήσουμε ένα όμορφο δειλινό, να αποδεχτούμε ένα θετικό σχόλιο) και να κάνουμε χρήση του χιούμορ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να κάνει έστω και μικρής διάρκειας διαλείμματα από την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων και βοηθούμε την ψυχή και το σώμα μας να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Καλό είναι λοιπόν να επιδιώκεται -και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να «διδάσκεται»- η βίωση θετικών συναισθημάτων ως μια μορφή θεραπείας για τη γενικότερη συμπεριφορά μας.
Espressonews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα