Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας, το καλοκαίρι...


Γράφει ο Aλέξανδρος Γιατζίδης

Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας.

Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να...παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες.


Γιατί πρήζονται τα πόδια μας;

Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄ αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών.

Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.

H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας.

Για να αποφύγει κανείς το πρήξιμο των ποδιών πρέπει να γυμνάζεται ήπια σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς και να μην κάνει το λάθος να προσπαθήσει να αποφύγει το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.

Όχι πολύ αλάτι

Εάν, εξάλλου, βάζει αλάτι στο νερό του- κάτι που πολλοί κάνουν επειδή ξέρουν ότι η έντονη εφίδρωση του καλοκαιριού προκαλεί και απώλεια άλατος- πρέπει να προσέχει να μην το παρακάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εαυτό τους καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρέπουσα ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό τους.

Απαραίτητο είναι ακόμα να διατηρούνται τα πόδια υπερυψωμένα όταν αναπαύεται κανείς, ώστε να ρέει πιο εύκολα το αίμα προς την καρδιά. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του, για να το πετύχει αυτό. Τέλος, πρέπει κανείς να φοράει άνετα ρούχα και όχι στενά, ενώ ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα τακούνια.

Χρήσιμες συμβουλές 


• Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες.
• Όταν βρίσκεστε για πολλή ώρα όρθιοι, κάντε διακριτικές κινήσεις των ποδιών για να αποφύγετε το πρήξιμο που προκαλείται από τα συσσωρευμένα υγρά.
• Περιορίστε το πολύ αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Αποφεύγετε τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία, επειδή ευνοεί το πρήξιμο των ποδιών.
• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, λ.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.


Προσοχή!


Αν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Ακόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
tampouloukia.blogspot.compress-gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα