Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΟΝΕΩΝ

Η πιθανότητα ενός παιδιού να γίνει παχύσαρκο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των γονέων και το σπιτικό περιβάλλον, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τώρα, Αυστραλοί ερευνητές έχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να θωρακίσουν το σπίτι κατά της παχυσαρκίας.

Αξιολόγησαν τη «δυναμική παχυσαρκίας» στα νοικοκυριά, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ διαφόρων παραγόντων, όπως έτοιμα γεύματα και διαθεσιμότητα αναψυκτικών με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, την παρακολούθηση τηλεόρασης και την άσκηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, εξέτασαν 1.685 παιδιά δημοτικού και τους γονείς τους. Δημιούργησαν δυο κλίμακες, για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του φαγητού ενός παιδιού, της δραστηριότητας και του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης. Μια κλίμακα αφορούσε στη ρύθμιση της παχυσαρκίας, τους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο. Η άλλη ήταν κλίμακα κινδύνου, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Υψηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα ελέγχου συνδέονταν με την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών από τα παιδιά και λιγότερων έτοιμων γευμάτων, την περισσότερη άσκηση και τη λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Υψηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα κινδύνου συνδέονταν με την κατανάλωση περισσότερων έτοιμων φαγητών, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη λιγότερη άσκηση.

Μεταξύ των συμπεριφορών που μείωναν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο παιδί ήταν οι εξής:

1) Γονείς που μπορούσαν να ελέγχουν την πρόσληψη αναψυκτικών από τα παιδιά τους

2) Γονείς που μπορούσαν να εμφυσήσουν στο παιδί να είναι δραστήριο

3) Ύπαρξη κανόνων για την παρακολούθηση τηλεόρασης

4) Συχνή λήψη πρωινού

5) Προσφορά νερού στο παιδί μαζί με τα γεύματα

Οι συμπεριφορές που αύξαναν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά περιελάμβαναν τα ακόλουθα:

1) Ύπαρξη αναψυκτικών στο σπίτι

2) Ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο

3) Έτοιμα φαγητά για οικογενειακό γεύμα

4) Κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση

5) Συχνές βόλτες με το αυτοκίνητο για απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr
sourta-ferta.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα