Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΑΣ (ΟΕΔΒ)

 
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ  ΕΙΝΑΙ  ΒΛΑΚΑΣ  (ΟΕΔΒ)

Γυρνάω πίσω στα μαθητικά μου χρόνια που τα παιδιά μεταξύ μας ερμηνεύαμε το σηματάκι του ΟΕΔΒ που βρισκόταν στο πίσω μέρος του κάθε σχολικού βιβλίου, όπως παραπάνω. 
Μετά από τόσα χρόνια, και ενώ υποτίθεται ο πολιτισμός μας πάει μπροστά, βλέπουμε και δεν πιστεύουμε ότι αυτός ο φορέας παύει να υφίσταται. Τον έχουν καταργήσει αλλά είναι τόσο ασύλληπτο αυτό που δεν θέλει κανείς να το πιστέψει. Και ενώ σε λίγες μέρες τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν θα συμβεί το ίδιο και με τα σχολικά βιβλία που αφορούν τον καθένα από αυτούς. Ήταν που ήταν δύσκολο το έργο των εκπαιδευτικών, τώρα για να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν και στη νέα δυσκολία που προκύπτει. Ο φορέας της δωρέαν παιδείας, 31/12/2011 παύει να λειτουργεί και τυπικά. Από εκεί και πέρα κανείς αρμόδιος δεν θα υπάρχει για να διαχειριστεί κάτι το οποίο έχει περίπου από το Μαϊο καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή μια ολόκληρη αποθήκη του Ο.Ε.Δ.Β. (η οποία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ειδικά φέτος μεταφέρθηκε από τη Θήβα στον Ασπρόπυργο) προσπαθεί να λειτουργήσει με ένα μόνο άτομο. Ένα μόνο άτομο έβγαλε τις παραγγελίες όχι μόνο όλων των ελληνικών σχολείων αλλά και των βιβλιοπωλείων που προμηθεύονται βιβλία για τη διάθεσή τους σε μαθητές ιδιωτικών σχολείων. Ένα άτομο που είχε μάλλον υπερβολικό φιλότιμο. Και παρά τις δυσκολίες αυτές που οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι θα αντιμετωπίσουν, ζητούν πίσω βιβλία για διοθρώσεις και αλλαγές. Εδώ δεν υπάρχει η οργάνωση να διαθέσουν απλά τα βιβλία, αλλά αναλαμβάνουν να επιμεληθούν και κάποια τα οποία μόλις πέρισυ είχαν εκδοθεί για πρώτη φορά. Για να δούμε θα έχει βιβλίο Άλγεβρας φέτος η Α λυκείου; Θα έχει Χημεία η Α λυκείου; Θα έχει βιβλίο Γλώσσας η Στ δημοτικού; Και δεν συζυτώ για την Γ λυκείου που οι ελλείψεις θα είναι ασύλληπτες. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν και βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι επειδή είχαν καθυστερήσεις στην προμήθεια του χάρτου, τα βιβλία θα καθυστερήσουν περίπου 15 με 20 ημέρες να παραδοθούν. Μακάρι! Νομίζω όμως ότι απλώς δημιουργούν εντυπώσεις και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Πρώτα από όλα γιατί ένας φορέας που καταργείται και δεν έχει προσωπικό να τυπώσει κάτι και να δημιουργήσει στοκ όταν από την καινούργια χρονιά δεν θα  μπορεί να το διαθέσει και δεύτερον το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες όπως καταθέσεις προσφορών και οι εκτυπώσεις των βιβλίων απαιτείται ένα διάστημα πάνω από δύο μήνες. Από την άλλη μεριά δεν μας έχει διευκρινίσει κανείς πώς θα προμηθευόμαστε τα βιβλία των παιδιών μας και από ποιούς. Οι εκδότες καιροφυλακτούν σαν τα κοράκια να μοιράσουν τους τίτλους. Μου έρχονται εικόνες από το παλιό αναγνωστικό με τον Μίμη και τη Λόλα που περνούσε από μαθητή σε μαθητή. Αλήθεια και σε αυτό όμως υπήρχε το σηματάκι του ΟΕΔΒ. Από την άλλη το ηλεκτρονικό βιβλίο θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο την κατάσταση αλλά πόσο πρακτικό και εύχρηστο μπορεί να γίνει αν δοθεί με προχειρότητα και χωρίς καμία εναλλακτική λύση;
Κυκλοφορώντας σαν καταναλώτρια, πηγαίνοντας στο φαρμακείο για παράδειγμα, έχει τύχει να ακούσω τον φαρμακοποιό να διαμαρτύρεται γιατί δεν του στέλνουν τα φάρμακα που παραγγέλνει ή το βρεφικό γάλα κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας λόγω ελλείψεων. Έχει τύχει να πάω σε οφθαλμίατρο και να μου πει να κάνω υπομονή μέχρι το Σεπτέμβρη, έχει τύχει να στείλω φαξ σε δημόσια υπηρεσία και να μην υπάρχει το απαραίτητο χαρτί για να το τυπώσουν, και τώρα θα τύχει και αυτό με τα σχολικά βιβλία που δυστυχώς όμως καταργείται ολόκληρος ο φορέας της έκδοσής τους και της δωρεάν εκπαίδευσης. Το κράτος μας καταρρέει και συμπαρασύρει μαζί του τους ανυποψίαστους πολίτες.
Ο Δάσκαλος σίγουρα δεν είναι βλάκας, αλλά αυτοί που μας κυβερνούν θεωρούν και αυτόν και όλους εμάς ΒΛΑΚΕΣ και φροντίζουν να γεμίσει η κοινωνία μας στο μέλλον από αμόρφωτους και μη σκεπτόμενους πολίτες. 
Τ.Χ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα