Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΠΟΣΟ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Το κάπνισμα, το ποτό και το φαστ φουντ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 μας χρόνια - αρκεί να έχουμε τα σωστά γονίδια.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν το θέμα είναι η μακροζωία, τα γονίδια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εκατοντάδες αιωνόβιοι εθελοντές, πολλοί εκ των οποίων όχι μόνο δεν ζούσαν υγιεινά αλλά έκαναν καταχρήσεις στον υπερθετικό βαθμό.

Μερικοί από αυτούς κάπνιζαν επί...
85 χρόνια, άλλοι ξεπερνούσαν τα δύο πακέτα την ημέρα. Δεν ήταν επίσης ιδιαίτερα δραστήριοι και έτρωγαν ό,τι ήθελαν, αν και λίγοι ήταν παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως έφτασαν έως τα 109 τους χρόνια όχι επειδή πρόσεχαν τον τρόπο ζωής τους, αλλά επειδή είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους τα σωστά γονίδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άινσταϊν, στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρει κανείς εάν έχει κληρονομήσει τα σωστά γονίδια, σπεύδουν να διευκρινίσουν - και αυτό υποδηλώνει πως το να προσέχουμε τον τρόπο ζωής μας είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη σε 500 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 95 έως 109 ετών, που ήταν Εβραίοι Ασκενάζι - μια πληθυσμιακή ομάδα με σχετικά νέα καταγωγή και λιγοστούς κοινούς απογόνους, που σημαίνει πως έχουν λιγότερες μεταλλαγές στα γονίδιά τους απ' ό,τι ο γενικός πληθυσμός και συνεπώς είναι πιο εύκολο να μελετώνται σε αυτούς οι επιδράσεις των γονιδίων.

Οι απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, συγκρίθηκαν στη συνέχεια με αυτές που είχε δώσει πριν από χρόνια μια άλλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί την ίδια εποχή με τους Ασκενάζι αλλά είχαν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης (γύρω στα 80 χρόνια, δηλαδή).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Νιρ Μπαρζιλάι, είπαν πως εάν ο τρόπος ζωής ήταν πιο σημαντικός από τα γονίδια, οι αιωνόβιοι εθελοντές θα κάπνιζαν λιγότερο ή θα έτρωγαν πιο λιτά απ' ό,τι οι εθελοντές που είχαν πεθάνει πολύ νωρίτερα.

Αυτό όμως ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη, γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» (JAGS). Αντιθέτως, οι αιωνόβιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να πίνουν, και γενικώς να ζουν όπως θέλουν.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι αιωνόβιοι διαθέτουν πρόσθετα γονίδια μακροζωίας, τα οποία τους θωρακίζουν απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής», δήλωσε ο δρ Μπαρζιλάι.

Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, μάλλον δεν θα είναι εξίσου τυχεροί. «Αν και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι αιωνόβιοι μπορούν να είναι παχύσαρκοι, καπνιστές και να διάγουν καθιστική ζωή, οι συνήθειες αυτές δεν αποτελούν καλή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν στην οικογένειά τους κανένα συγγενή ο οποίος να έχει ξεπεράσει τα 100 του χρόνια - και συνεπώς μάλλον δεν έχει τα γονίδια της μακροζωίας», εξήγησε.
tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα