Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα να φθείρονται τα φρούτα και οι ξηροί καρποί της Μεσογείου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.


Οι ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ακόμα και αν ληφθούν
αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μια διαχρονική πτώση στις αποδόσεις των οπωροφόρων δέντρων διεθνώς και αναφέρουν ότι το πόσο μεγάλη θα είναι η κατά τόπους μελλοντική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα. Κυρίως, καλούν τους γεωργούς να "ξυπνήσουν", να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να φροντίσουν να κάνουν προσαρμογές στις καλλιέργειές τους, π.χ. να φυτέψουν ποικιλίες που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

«Αν οι αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν οι παππούδες τους, τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Άικ Λούεντελινγκ του Παγκόσμιου Αγροδασικού Κέντρου στο Ναϊρόμπι.

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να έχει μικρότερες επιπτώσεις στις ψυχρότερες εύκρατες περιοχές. Από την άλλη, οι πιο θερμές ζώνες στις εύκρατες περιοχές, όπως επισημαίνεται, «ήδη βρίσκονται στο όριο του να μην έχουν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών».
Η συνέπεια είναι, κατά την μελέτη, ότι σε αυτές τις περιοχές, όσο περνάνε τα χρόνια, η παραγωγικότητα των δέντρων θα μειώνεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα