Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσάι : Ένα παραδοσιακό ρόφημα πάντα μοντέρνο. Ξέρετε πόσα οφέλη κρύβει;

Το τσάι είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αν όχι χιλιετίες. Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν τόσο ως φάρμακο όσο και ως ρόφημα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό τον 16ο αιώνα, ενώ γύρω στο 1650 έκανε την εμφάνισή του στη Βρετανία και υιοθετήθηκε κυρίως από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι, μετά το νερό, το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο και υπερτερεί σαφώς έναντι του καφέ, της μπύρας, του κρασιού και των αναψυκτικών.
Το ρόφημα του τσαγιού παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα, κλαδιά και μπουμπούκια του θάμνου Camellia Sinensis, τα οποία μουσκεύονται

σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά τη συλλογή των φύλλων του φυτού, αυτά αποξηραίνονται άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η οξείδωσή τους, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αποικοδόμηση των σημαντικών ποσοτήτων πολυφαινολών που περιέχουν. Ανάλογα με το βαθμό αποξήρανσης των φύλλων, υπάρχουν 4 κατηγορίες τσαγιού:


  • Το λευκό τσάι, που φτιάχνεται από νεαρά μπουμπούκια του φυτού τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία οξείδωση. Παράγεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα υπόλοιπα είδη και γι’ αυτό είναι πολύ πιο ακριβό και λιγότερο διαδεδομένο.
  • Το πράσινο τσάι, το οποίο φτιάχνεται από φύλλα που έχουν υποστεί ελάχιστη οξείδωση.
  • Το μαύρο τσάι, του οποίου τα φύλλα έχουν υποστεί σημαντική οξείδωση υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα που προκαλεί ενζυμικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος των φύλλων.
  • Το oolong τσάι, που είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης που έχει σταματήσει μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού.
Το τσάι περιέχει σημαντικές ποσότητες μιας κατηγορίας  πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών) που ονομάζονται φλαβονοειδή. Στο φυτό Camellia sinensis τα κύρια φλαβονοειδή που περιέχονται είναι οι κατεχίνες, ενώ κατά την επεξεργασία του μαύρου τσαγιού από πολυμερισμό των κατεχινών προκύπτουν οι θεαφλαβίνες και οι θεαρουμπιγίνες. Έτσι, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και το μαύρο πλούσιο στα πολυμερή τους. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αποδείξει τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών, ενώ έχει βρεθεί ότι η αντιοξειδωτική δράση 2 φλιτζανιών τσαγιού είναι ίση με εκείνη 4 μήλων ή 7 ποτηριών χυμού πορτοκαλιού. Βέβαια, αυτή εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών, καθώς και το βαθμό μεταβολισμού από τον οργανισμό και διανομής στους ιστούς.
Υπάρχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ πειραματικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αγγειοπροστατευτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες των φλαβονοειδών, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των κλινικών ερευνών εστιάζεται στην επίδραση των φλαβονοειδών στην ενδοθηλιακή λειτουργία, στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης και στην αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Φαίνεται ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 11%.
Κάποιοι ερευνητές έχουν, επίσης, αποδείξει ότι οι πολυφαινόλες, ως αντιοξειδωτικά,  συμβάλλουν στην προστασία της γονιδιακής δομής  του DNA από οξειδωτικές βλάβες που επιφέρουν χρωμοσωμικές θραύσεις και μεταλλάξεις. Η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών, όπως το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κακοήθεις νεοπλασίες και ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το κατά πόσο η κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση ή όχι του οργανισμού  απασχόλησε μια άλλη μερίδα επιστημόνων ανά τον κόσμο. Έτσι κατά ομάδες μελέτησαν την παραπάνω υπόθεση σε διάφορες καταστάσεις, συνθήκες και συνδυασμούς. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά από την άποψη ότι  από τις έρευνες φάνηκε ότι  η μέτρια κατανάλωση τσαγιού, της τάξης των 4 έως 6 φλιτζανιών, συμβάλλει στην διατήρηση της  ομοιοστασίας υγρών του σώματος και ευεξία  του οργανισμού αλλά και της ψυχικής  ηρεμίας. Όσο για εκείνους  που θα ισχυριστούν ότι από την κατανάλωση τσαγιού αυξάνεται και η κατανάλωση καφεΐνης, οι ερευνητές  αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία. Τέλος αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση του τσαγιού δρα συνεργιστικά, στην ενυδάτωση του οργανισμού,  με την κατανάλωση 6 έως 8 ποτηριών νερού.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί ότι το τσάι είναι μια πολύ καλή επιλογή για να διατηρήσει και να προάγει την υγεία, σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας μια πολύ καλή λύση για την αποφυγή της κατανάλωσης άλλων αναψυκτικών ή ποτών με υψηλό  ενεργειακό φορτίο.diatrofi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα