Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ


Οι ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν συχνά, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη.
Σε ορισμένες μορφές καρκίνου, η ανορεξία μπορεί να είναι σοβαρότερη με μείωση του βάρους σώματος που δημιουργεί καχεξία του ασθενούς.
Δεν είναι μόνο ο καρκίνος που δημιουργεί στον καρκινοπαθή ασθενή, ανορεξία, υποσιτισμό και καχεξία.
Δυστυχώς, οι θεραπείες που δίνονται, ιδιαίτερα η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, προκαλούν διάφορες παρενέργειες που οδηγούν στα ίδια προβλήματα.
Οι επιπλοκές, που προκαλούν στον καρκινοπαθή ασθενή, οι θεραπείες και ο καρκίνος του, αποτελούν
ένα μεγάλο και ζωτικό κεφάλαιο της περίθαλψης, που του δίνεται. Η ανεπιτυχής αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, στην εξέλιξη κα πρόγνωση του ασθενούς.       
Ο υποσιτισμός που δυνατόν να παρουσιάζει ο καρκινοπαθής ασθενής, τον καθιστά αδύναμο. Δεν μπορεί να αντέχει όσο θα μπορούσε στις κακουχίες της θεραπείες, εάν σιτιζόταν κανονικά.
Επιπλέον, ο υποσιτισμός του καρκινοπαθούς ασθενούς, μειώνει τις δυνατότητες που έχει το ανοσοποιητικό του σύστημα, για να αντιμετωπίζει τα πολυάριθμα μικρόβια, βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα, που καραδοκούν να τον μολύνουν.
Οι μολύνσεις που προσβάλλουν τους εξασθενημένους καρκινοπαθείς ασθενείς, είναι σημαντική αιτία αποτυχιών των αντικαρκινικών θεραπειών, χειρότερης εξέλιξης και θανάτων.
Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας, ο καρκινοπαθής ασθενής, που λαμβάνει χημειοθεραπεία, να σιτίζεται σωστά και να διατηρεί ένα κανονικό βάρος σώματος.
Η ορθή σίτιση, του επιτρέπει να μένει δυνατός κατά τη διάρκεια της σωματικής και συναισθηματικής καταπόνησης στην οποία υποβάλλεται, εξαιτίας του καρκίνου και των θεραπειών που λαμβάνει.
Πώς μπορεί ο καρκινοπαθής ασθενής, να βελτιώνει την όρεξη και τη σίτιση του;
Εκτός από τα μέτρα που θα συστήσει ο γιατρός και ο διαιτολόγος, ο ίδιος ο καρκινοπαθής ασθενής, μπορεί να εφαρμόζει κάποια απλά αποτελεσματικά μέτρα, που θα τον βοηθούν, όπως:
  1. Να σιτίζεται με βάση ένα πρόγραμμα κάθε μέρα, σε καθορισμένες ώρες
     
  2. Να παίρνει 5 ή 6 μικρά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να πιέζει τον εαυτό του να τρώει 3 μεγάλα γεύματα
     
  3. Στην ώρα που πρέπει να τρώει, ακόμη και εάν δεν έχει όρεξη ή δεν θέλει, χρειάζεται να παίρνει ένα μικρό γεύμα ή έστω και λίγες μπουκιές φαγητού ή άλλης τροφής
     
  4. Εάν έχει μεταλλική γεύση στο στόμα και τα φαγητά δεν έχουν τη συνήθη τους γεύση, αλλά αυτή είναι μεταλλική, να χρησιμοποιούν πλαστικά και γυάλινα μαχαιροπίρουνα και σκεύη στο τραπέζι και στην κουζίνα
     
  5. Κάθε μέρα, να κάνει λίγη σωματική εξάσκηση, έστω και ένα γρήγορο μικρό περπάτημα
     
  6. Εάν είναι δύσκολο να καταπίνει τα στερεά φαγητά και τρόφιμα, μπορεί να παίρνει σούπες, χυλούς, πουρέ, μιλκσέικ ή παγωτό
     
  7. Να πίνει νερό ή άλλα υγρά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να τα αποφεύγει λίγο πριν ή όταν τρώει, για να μη γεμίζει το στομάχι του και να σταματά να τρώει λόγω πληρότητας του.  .medlook.net/  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα