Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ακόμα και αν ξεκίνησε σαν μία μόδα της σύγχρονης εποχής, η λεύκανση των δοντιών έχει ήδη καταστεί μία αναγκαία οδοντιατρική πράξη εφαρμόσιμη σε πολλές περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι μια απλή και ανώδυνη αισθητική διαδικασία χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τα δόντια και τον οργανισμό. Όπως κάθε διαδικασία που βελτιώνει την εμφάνιση ενός ατόμου, η λεύκανση ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και τον κάνουν περισσότερο άνετο και ελκυστικό στις επαγγελματικές και κοινωνικές του συναναστροφές.
Λεύκανση είναι η τεχνική με την οποία ο οδοντίατρος αποδίδει στον ασθενή του δόντια λευκότερα από πριν, εφαρμόζοντας σε αυτά ειδικούς λευκαντικούς παράγοντες και όχι απλώς αφαιρώντας τις εξωτερικές
δυσχρωμίες που εδράζονται πάνω σε αυτά με τις γνωστές τεχνικές καθαρισμού των δοντιών όπως π.χ. τους υπέρηχους. Υπάρχουν σήμερα αρκετές τεχνικές λεύκανσης των δοντιών οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν τα δόντια είναι ζωντανά ή όχι. Εμείς θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις που τα δόντια είναι ζωντανά.
Από τις υπάρχουσες τεχνικές λεύκανσης ζωντανών δοντιών οι πλέον διαδεδομένες είναι η λεύκανση στο σπίτι και η λεύκανση στο ιατρείο. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια εξατομικευμένου νάρθηκα, από μαλακό πλαστικό, τον οποίο ο οδοντίατρος αφού τον προσαρμόσει στα δόντια τον παραδίδει στον ασθενή μαζί με τον ειδικό λευκαντικό παράγοντα σε μορφή συνήθως γέλης (gel), δίνοντας του οδηγίες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί ανάλογα με την περίπτωση περίπου δύο εβδομάδες. Στην περίοδο αυτή ο ασθενής φοράει καθημερινά τον νάρθηκα με τη γέλη για χρονικό διάστημα όσο του προτείνει ο οδοντίατρός του. Συνήθως αυτό είναι 1-11/2 ώρα την ημέρα. Η τεχνική αυτή έχει καλά αποτελέσματα αρκεί κατά τη διάρκειά της να αποφευχθούν τροφές με χρωστικές και ποτά όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί και σαφώς το κάπνισμα. Τέλος πρέπει να πούμε ότι μία επίσκεψη ανά εβδομάδα στον οδοντίατρο αρκεί για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης.
Η δεύτερη τεχνική, αυτή της λεύκανσης στο ιατρείο είναι διαφορετική σε σύγκριση με την πρώτη, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί λευκαντικό παράγοντα πιο ισχυρό αλλά απαιτεί λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο λευκαντικός παράγοντας ενεργοποιείται κυρίως με ειδικές συσκευές έκλυσης φωτός. Εδώ ο οδοντίατρος ανάλογα με την συσκευή έκλυσης φωτός και τον λευκαντικό παράγοντα που χρησιμοποιεί αφού τοποθετήσει ζελέ απομόνωσης των ούλων και προετοιμάσει κατάλληλα τον ασθενή για την διαδικασία, εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα στα δόντια και τον ενεργοποιεί φέρνοντας την συσκευή έκλυσης φωτός κοντά στα δόντια θέτοντάς την σε λειτουργία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται συνήθως σε μία ώρα περίπου και το πολύ σε δύο συνεδρίες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να επιμηκυνθεί η διαδικασία ανάλογα με τις απαιτήσεις για επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνοψίζοντας, στις μέρες μας που ένα όμορφο χαμόγελο γίνεται όλο και περισσότερο ζητούμενο από κάθε άποψη, η λεύκανση των δοντιών είναι η κυρίαρχη συνεισφορά της αισθητικής οδοντιατρικής.
Δημ. Σαρίδης
Χειρ. Οδοντίατρος dsaridis@ygeia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα