Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΙΤΑ Μήπως το πρόβλημα δεν είναι τι τρώμε, αλλά πώς το τρώμε;



Τι θα διαλέγατε να φάτε σήμερα το πρωί; Ένα τοστ με λαχταριστό ζαμπόν και μια κούπα αχνιστό καφέ ή ένα ποτήρι χυμό και δημητριακά ολικής άλεσης; Αν επιλέξατε το δεύτερο, σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Μπορεί αυτός ο συνδυασμός τροφών να σας προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο δεν θα σας κρατήσει χορτάτους για πολύ. Σύμφωνα με μια νέα διατροφική προσέγγιση, εδώ μπορεί να βρίσκεται μία από τις αιτίες που κάθε χρόνο, παρά τις προσπάθειές σας, παίρνετε βάρος αντί να χάνετε. Όταν επιλέγετε τροφές με μοναδικό κριτήριο το διατροφικό τους περιεχόμενο, είναι πολύ πιθανό να πάρετε βάρος. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι μόνο να καταναλώνετε υγιεινές τροφές, αλλά να τις τρώτε και στις σωστές ποσότητες και τη σωστή στιγμή, συνδυάζοντας σωστά πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες.

Οι σωστοί συνδυασμοί
Για αρχή, καταναλώνετε μαζί πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πάρει ενέργεια μέσω της ινσουλίνης. Αν, λοιπόν, καταναλώσετε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε πρωτεΐνη, ο οργανισμός σας θα τονωθεί για λίγο από την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά στη συνέχεια, μόλις τα επίπεδα αρχίσουν να πέφτουν, θα νιώθετε και πάλι κουρασμένοι και πεινασμένοι. Γι’ αυτό, προσθέστε πρωτεΐνη στο γεύμα αυτό, ώστε η γλυκόζη να απορροφηθεί από το έντερο και να αποδεσμευτεί στην κυκλοφορία του αίματος με πιο αργούς ρυθμούς. Να γιατί ένα φαινομενικά «αμαρτωλό» τοστ με ζαμπόν θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι τα αθώα δημητριακά ολικής άλεσης και ο χυμός. Με την ίδια λογική, μπορείτε να ισορροπήσετε το μεσημεριανό σας, αν αυτό είναι υδατανθρακούχο (μακαρόνια, ρύζι, αρακάς, όσπριο), προσθέτοντας για παράδειγμα τόνο ή τυρί στη σαλάτα σας. Θα πρέπει, επίσης, να καταναλώνετε
3 γεύματα και 2 σνακ την ημέρα και πάντα να παίρνετε το πρωινό σας μέσα σε 1 ώρα από τη στιγμή που ξυπνάτε, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά. Συνδυάζετε στα γεύματά σας τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και τρώτε κάθε 2-3 ώρες.


Νέες αλλαγές
Η δίαιτα αυτή που σας παρουσιάζουμε μπορεί να μην είναι μια δίαιτα-express, αλλά υπόσχεται αποτελέσματα που θα διαρκέσουν μια ζωή. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και οι απλοί κανόνες που ακολουθούν θα σας μάθουν πώς να ενσωματώσετε τις αρχές της εύκολης αλλά υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά σας. Μάλιστα, θα έχετε και έξτρα κέρδος, αφού, καθώς το σώμα σας θα προσαρμόζεται στο νέο τρόπο διατροφής, θα μπορέσετε να χάσετε μέχρι και 3 κιλά τον πρώτο μήνα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αποχαιρετίσετε τις δίαιτες και να αγαπήσετε ξανά το φαγητό.


3 «υγιεινά» διατροφικά λάθη

Τρώτε μόνο μία ομάδα τροφών
Το να καταναλώνετε κάθε φορά τροφές που ανήκουν στην ίδια διατροφική ομάδα ή το πολύ σε δύο, π.χ. ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, θα σας κάνει να πεινάτε μετά από λίγο. Προσθέστε λίγη πρωτεΐνη και λίπος στο πιάτο σας, για να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά. Βάλτε, λοιπόν, τυρί στα μακαρόνια σας και δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε για μπισκότα λίγη ώρα μετά.

Κάνετε συνεχώς στερητικές δίαιτα
Οι συνεχόμενες δίαιτες είναι ένας από τους λόγους που παχαίνετε. Η δραματική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνετε έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να «νομίζει» ότι βρίσκεται σε περίοδο λιμού και μειώνει το μεταβολικό σας ρυθμό. Όταν, στη συνέχεια, επιστρέψετε στις κανονικές σας διατροφικές συνήθειες, το σώμα σας αποθηκεύει τις παραπανίσιες θερμίδες, ώστε να είναι προετοιμασμένο για την επόμενη φορά που θα βιώσει έντονη πείνα. Με κάθε νέα προσπάθεια υποθερμιδικής δίαιτας, λοιπόν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να χάσετε βάρος. Είναι, επομένως, σημαντικό να μην κόψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας για να καλύψει τις ανάγκες του. Η ισορροπημένη διατροφή και η αργή απώλεια αποτελούν την απάντηση γι’ αυτούς που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Αποξηραμένα φρούτα για σνακ
Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ωστόσο δεν είναι τόσο χορταστικά όσο ένα τοστ. Ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες, προτιμήστε κάτι πιο χορταστικό, όπως ένα τοστ, μια σαλάτα ή ένα κουλούρι, αν οι ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα είναι πολλές.

Οι νέοι κανόνες
  • Προτιμάτε τα πράσινα λαχανικά αντί για τα δημητριακά με το βραδινό σας Η φυσική δραστηριότητα το βράδυ είναι περιορισμένη, οπότε δεν χρειάζεστε μια πηγή που να δίνει άμεσα ενέργεια, αλλά μια πηγή που να την αποδεσμεύει σταδιακά. Έτσι, θα απαλλαγείτε και από τις βραδινές λιγούρες.
  • Χυμός = υδατάνθρακες Μπορείτε, λοιπόν, να πιείτε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό με το γιαούρτι ή το αυγό σας στο πρωινό.
  • Αποφύγετε τις ζαχαρούχες τροφές Η ζάχαρη ανήκει στους απλούς υδατάνθρακες και ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Έτσι, σας παρέχει άμεσα ενέργεια, αλλά μετά από λίγο πεινάτε ξανά. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, φάτε 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.
Το προσωπικό σας διαιτολόγιο
Ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας δίνουμε για 1 εβδομάδα, ώστε να συνηθίσετε να συνδυάζετε πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα ή σνακ. Να θυμάστε ότι θα λαμβάνετε υδατάνθρακες από αμυλούχες τροφές στο πρωινό και το μεσημεριανό σας, ώστε να αντλείτε ενέργεια, αλλά το βράδυ θα τους παίρνετε από τα λαχανικά. 
vita.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα