Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Το περπάτημα στην άμμο είναι από τις καλύτερες μορφές άσκησης, εφόσον φυσικά γίνεται σωστά και με κάποιες προφυλάξεις για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από έναν ωραίο αναζωογονητικό περίπατο στο καθαρό οξυγόνο, στη θαλασσινή αύρα και δίπλα στη δροσιά του νερού. Παράλληλα, όμως, με τη βελτίωση της διάθεσής σας, πολλά είναι τα οφέλη και για τη φυσική σας κατάσταση, και μάλιστα σε μικρότερο χρόνο.

Η κίνηση στην άμμο
Όταν τρέχετε ή περπατάτε στην ακροθαλασσιά, το πόδι «προσγειώνεται» στην άμμο και δεν αναπηδά όπως σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Αντίθετα, βουλιάζει και πρέπει να το τραβήξετε εσείς έξω. Αυτό κουράζει τους μυς περισσότερο και μπορεί να ενοχλήσει τα πέλματα και τους τένοντες.
Τι πρέπει να κάνετε Να μικρύνετε το βήμα σας και, βέβαια, να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να προχωρήσετε. Το καλύτερο μέρος, τουλάχιστον για την αρχή, είναι η υγρή άμμος κοντά στο νερό. Αν προτιμάτε τη στεγνή άμμο, μειώστε το ρυθμό σας λίγο, όπως και το διασκελισμό σας.

Τα πλεονεκτήματα
Αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε πολύ περισσότερη ενέργεια, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες.
Δυναμώνουν πολύ οι γάμπες και οι αστράγαλοι, ενώ βέβαια η άσκηση στην άμμο είναι πολύ καλή για το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό.
Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και, επομένως, είναι καλύτερη για τις αρθρώσεις και γι΄αυτό συστήνεται και για αποκατάσταση, αρκεί οι κινήσεις να γίνονται αργά και προσεκτικά.
Ο συνδυασμός του καθαρού αέρα, της θαλασσινής αύρας, της επαφής με τη φύση, με την ευεργετική επίδραση της άσκησης μπορεί να οδηγήσει στην τέλεια χαλάρωση.
Για τις γυναίκες αποτελεί και έναν τέλειο τρόπο απολέπισης των πελμάτων, κάτι σαν φυσικό πεντικιούρ!

Περπάτημα vs τζόγκινγκ στην άμμο

Γενικά, το περπάτημα και το τζόγκινγκ στην άμμο απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι μύες και οι τένοντες να ζορίζονται περισσότερο. Το περπάτημα στην άμμο, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, απαιτεί 2,1-2,7 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται αντίστοιχα σε μια σκληρή, σταθερή επιφάνεια. Μάλιστα, το περπάτημα σε πιο αργό ρυθμό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη κι από το τζόγκινγκ! Αντίστοιχα, το τζόγκινγκ στην άμμο καταναλώνει 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια από το τζόγκινγκ σε σκληρές επιφάνειες.

Τι να προσέξετε
Με ή χωρίς παπούτσια; Αν πρόκειται για ένα απλό, όχι μεγάλης διάρκειας και έντασης περπάτημα, τότε προχωρήστε με γυμνά πόδια και ευχαριστηθείτε την αίσθηση αυτή. Αν πρόκειται να κάνετε τζόγκινγκ, τότε είναι καλύτερα να μην καταπονήσετε τα πόδια σας και να φορέσετε αθλητικά παπούτσια ή ακόμη και αθλητικά σανδάλια. Έχετε υπόψη σας ότι το έντονο περπάτημα και το τζόγκινγκ με γυμνά πόδια χωρίς καμιά υποστήριξη μπορεί να προκαλέσουν από ενοχλήσεις έως και πόνους στις κνήμες, ακόμα και ερεθισμό των αχίλλειων τενόντων. Αν προτιμήσετε την ξυπόλυτη εκδοχή, απλά προσέξτε η αμμουδιά όπου περπατάτε να μην έχει σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Προσοχή στην κλίση Αποφύγετε να κάνετε τζόγκινγκ σε έντονα κεκλιμένο επίπεδο (π.χ. στην άμμο, όταν έχει μια κλίση προς τη θάλασσα) για αρκετή ώρα.
Προστατευτείτε από τον ήλιο Αφού θα περπατάτε στον ήλιο, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου και χρησιμοποιήστε αντιηλιακό. Και βέβαια, αν ζεσταθείτε πολύ, έχετε το καλύτερο δροσιστικό δίπλα σας -βουτάτε κατευθείαν στη θάλασσα.
Ευχαριστηθείτε το Απολαύστε το περιβάλλον, πάρτε βαθιές αναπνοές, τονώστε ολόκληρο τον οργανισμό σας με τον καθαρό αέρα, ξεχαστείτε με την ομορφιά και τους χαλαρωτικούς ήχους της θάλασσας... Κι αν δείτε και ένα ωραίο κοχύλι, σταματήστε να το πάρετε.

  • Περπατήστε μερικά μέτρα στις μύτες των ποδιών. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τις γάμπες σας
  • Πάρτε θέση... 
  • Ξεκινήστε το περπάτημα ή το τζόγκινγκ στην υγρή άμμο.
  • Σταδιακά, μετά από 3-4 λεπτά και αφού έχουν ζεσταθεί τα πόδια, προχωρήστε και στη στεγνή άμμο για 1-2 λεπτά και επανέλθετε στην υγρή για 3-5 λεπτά. 
  • Μπορείτε να συνεχίσετε έτσι εναλλάξ για 15-20 λεπτά, έως ότου νιώσετε ότι τα πόδια σας δυναμώνουν και η αντοχή σας βελτιώνεται, οπότε μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια ή και το ρυθμό που προχωράτε. 
  • Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε μερικά μέτρα στις μύτες για να δυναμώσετε τις γάμπες και τους αστραγάλους. 
  • Τελειώστε περπατώντας αργά, ξυπόλυτοι, χαλαρώνοντας όλο το πέλμα.

    Για να μην πιαστείτε
    Ειδικά αν έχετε καιρό ή δεν έχετε ποτέ περπατήσει αρκετά στην άμμο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νιώσετε κάποιο πιάσιμο ή κόπωση στις γάμπες, τους αχίλλειους και ίσως και τους μηρούς. Τι μπορείτε να κάνετε;
    Διατάσεις για τις γάμπες Σταθείτε 1 μέτρο περίπου μακριά από ένα δέντρο, γείρετε πάνω του και στηριχτείτε με τα χέρια, χωρίς να μετακινείτε τα πόδια. Η κλίση αυτή του σώματος προς τα μπροστά τεντώνει τις γάμπες και τις ξεκουράζει. Μείνετε εκεί για 15-20 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε αν θέλετε. Αν, μάλιστα, λυγίσετε το ένα γόνατο, τότε τεντώνετε και ένα διαφορετικό μέρος της γάμπας.
    Μια βουτιά στη θάλασσα Χαλαρώστε για λίγα λεπτά στο δροσερό νερό και αφήστε το σώμα σας να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.
agorapress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα