Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Ω-3 ΚΑΙ O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Ωστόσο δε μπορεί να τα παράγει το ίδιο το σώμα.

Γνωστά επίσης και ως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης και στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες λιπαρών οξέων ωμέγα-3, οι οποίες περιέχονται στις τροφές και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας: το Α-λινολεϊκό οξύ, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ.

Μετά την λήψη αυτών των οξέων μέσω των τροφών, ο οργανισμός μετατρέπει το άλφα-λινολεϊκό οξύ σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ και δεκαεξανοϊκό οξύ. Οι δύο τελευταίοι τύποι λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι ωφέλιμα για την καρδιά και για αυτούς που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές παθήσεις, μέσω της:

-Μείωσης του κινδύνου αρρυθμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο από καρδιακή ανακοπή

-Μείωσης των επίπεδων των τριγλυκεριδίων

-Μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης της αθηροσκληρωτικής πλάκας

-Μείωσης της υπέρτασης

Η χρήση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 επικεντρώνεται στη μείωση των παραγόντων κινδύνου στις καρδιακές παθήσεις, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.
Σε ποια τρόφιμα εμπεριέχονται τα πολύτιμα Ω-3;
Τα ψάρια είναι η βασικότερη πηγή των Ω-3 λιπαρών οξέων. Κυρίως, τα πιο «λιπαρά» ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος, ο τόνος και ο κολιός αποτελούν πηγές πλούσιες σε Ω-3. Ωστόσο, πέρα από τα ψάρια, υπάρχουν και φυτικές πηγές πρόσληψης, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, το σογιέλαιο και οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια).
Λόγω όμως, της ιδιαίτερα μεγάλης αύξησης της ζήτησης των Ω-3, ολοένα και περισσότερα τρόφιμα, εμπλουτίζονται με τα ευεργετικά λιπαρά οξέα Ω-3. Έτσι, ήδη στην αγορά, πέρα από ψάρια, κυκλοφορούν και κοτόπουλα αλλά και ψωμί, εμπλουτισμένα με Ω3 λιπαρά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου