Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Ω-3 ΚΑΙ O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Ωστόσο δε μπορεί να τα παράγει το ίδιο το σώμα.

Γνωστά επίσης και ως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης και στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες λιπαρών οξέων ωμέγα-3, οι οποίες περιέχονται στις τροφές και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας: το Α-λινολεϊκό οξύ, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ.

Μετά την λήψη αυτών των οξέων μέσω των τροφών, ο οργανισμός μετατρέπει το άλφα-λινολεϊκό οξύ σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ και δεκαεξανοϊκό οξύ. Οι δύο τελευταίοι τύποι λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι ωφέλιμα για την καρδιά και για αυτούς που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές παθήσεις, μέσω της:

-Μείωσης του κινδύνου αρρυθμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο από καρδιακή ανακοπή

-Μείωσης των επίπεδων των τριγλυκεριδίων

-Μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης της αθηροσκληρωτικής πλάκας

-Μείωσης της υπέρτασης

Η χρήση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 επικεντρώνεται στη μείωση των παραγόντων κινδύνου στις καρδιακές παθήσεις, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.
Σε ποια τρόφιμα εμπεριέχονται τα πολύτιμα Ω-3;
Τα ψάρια είναι η βασικότερη πηγή των Ω-3 λιπαρών οξέων. Κυρίως, τα πιο «λιπαρά» ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος, ο τόνος και ο κολιός αποτελούν πηγές πλούσιες σε Ω-3. Ωστόσο, πέρα από τα ψάρια, υπάρχουν και φυτικές πηγές πρόσληψης, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, το σογιέλαιο και οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια).
Λόγω όμως, της ιδιαίτερα μεγάλης αύξησης της ζήτησης των Ω-3, ολοένα και περισσότερα τρόφιμα, εμπλουτίζονται με τα ευεργετικά λιπαρά οξέα Ω-3. Έτσι, ήδη στην αγορά, πέρα από ψάρια, κυκλοφορούν και κοτόπουλα αλλά και ψωμί, εμπλουτισμένα με Ω3 λιπαρά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα