Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ VS ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ



Έχετε ακούσει πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά για την καλύτερη προστασία της υγείας σας; Οι συστάσεις από τους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως λένε πως ένας άνθρωπος μεταξύ 30 και 40 ετών χρειάζεται πάνω από έξι κούπες χυμού την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε δύο μικρά πορτοκάλια το πρωί, δύο αχλάδια κι ένα μήλο μαζί με το μεσημεριανό γεύμα, έξι μανταρίνια με το βραδινό και μια μπανάνα, τρία καρότα συν δύο ακτινίδια ενδιάμεσα!

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με τη διατροφή, μόνο το 4% των εργαζομένων έχει χρόνο και διάθεση για να τα καταναλώσει όλα αυτά. Βέβαια θα έπρεπε να το ακολουθεί και το 96% που δεν έχει χρόνο (περισσότερο διάθεση θα έλεγα) γιατί κάθε δόση φρούτων
μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 10%, ενώ προστατεύουν και από τον καρκίνο.

Είναι μια πολύ καλή λύση οι χυμοί που στύβουμε οι ίδιοι, αν και δεν είναι η πιο υγιεινή, μιας και το γεγονός ότι υπολείπονται σε φυτικές ίνες οδηγεί στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την πλημμύρα της φρουκτόζης (μορφή ζάχαρης που περιέχεται στα φρούτα). Πράγμα που σημαίνει ότι ευνοεί την δημιουργία διαβήτη μακροπρόθεσμα.

Από θρεπτικής άποψης, από έναν φρεσκοστυμένο χυμό θα πάρετε περίπου το 50% των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχει το φρούτο, μιας και η πολτοποίηση ευνοεί την οξείδωση τους, συν του γεγονότος ότι το μέταλλο που πολτοποιεί τα φρούτα στους αποχυμωτές επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη οξείδωση.

Τώρα αν ο χυμός που προτιμάτε είναι του εμπορίου (που δεν είναι ακριβώς χυμός, αλλά πολτός φρούτων συνήθως εισαγόμενων και κατεψυγμένων μαζί με συντηρητικά) θα έλεγα πως περιέχουν το 10-15% των βιταμινών και ιχνοστοιχείων του φρούτου.
Πάντως είναι πολύ καλύτερο να επιλέγεις μεταξύ ενός φρούτου ή του χυμού του, παρά ενός αεριούχου αναψυκτικού ή χυμού του εμπορίου. Στο κάτω-κάτω είναι ωραίο να φροντίζεις τον εαυτό σου!
stardust30.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα