Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ... ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ.

Η παχυσαρκία είναι τελικά… κολλητική. Όσοι έχουν πολλούς παχουλούς φίλους ή συγγενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Σχολή Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν συνεντεύξεις από 101 γυναίκες, καθώς και από 812 στενούς συγγενείς και φίλους τους.
Εξετάζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των εθελοντών, διαπίστωσαν πως όσο πιο παχύς ήταν ο κοινωνικός περίγυρος μιας γυναίκας, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι και η ίδια παχύσαρκη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παχουλοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζουν με διάφορους τρόπους την σιλουέτα των φίλων και των συγγενών τους:
* Υποσυνείδητα: όταν κάποιος βλέπει παχουλούς ανθρώπους γύρω του, θεωρεί το βάρος τους ως φυσιολογικό και τρώει ο ίδιος καταλλήλως ώστε να αποκτήσει το ίδιο.
* Άμεσα: οι παχύσαρκοι μπορεί να παρακινούν τους πιο αδύνατους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο για να «δυναμώσουν» ή για να φτάσουν στο δικό τους βάρος.
* Έμμεσα: η παρέα με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται, περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τρώνε ανθυγιεινά, εύκολα γίνεται συνήθεια.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή δρα Ντάνιελ Χρούσκα, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε ένα συγκεκριμένο μέγεθος σώματος που έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι μας – με τις φιλίες που βασίζονται στο φαγητό και στην αποφυγή κάθε κοπιώδους δραστηριότητας, να είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν στην παχυσαρκία.
Παρά την κοινή πορεία προς την παχυσαρκία, η μελέτη – που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας» - αποκάλυψε επίσης ότι τα περιττά κιλά αποτελούν πηγή ντροπής.

Ίσως γι’ αυτό μία στις τέσσερις γυναίκες είπαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν σοβαρή κατάθλιψη από το να είναι παχύσαρκες, ενώ το 14,5% είπαν ότι θα προτιμούσαν να χάσουν το φως τους από το να είναι χοντρές...
ygeia.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα