Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσίχλα! Σύμμαχος ή εχθρός στο αδυνάτισμα;


Ένα πακετάκι με φρουτένιες τσίχλες βρίσκεται πάντα στην τσαντούλα σου. Για δροσερή αναπνοή... Για να καπνίζεις λιγότερο... Για να μην φας τη σοκολάτα που σκέφτεσαι... Τελικά η τσίχλα μπορεί να γίνει σύμμαχος στη δίαιτά σου ή όλα είναι στο μυαλό σου;

Οι επιστήμονες το έψαξαν καλά. Και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Παρασκευή Κουστουράκη μάζεψε όλα τα στοιχεία και σου απαντά... 

Τσίχλα και θερμίδες
"Πολλές φορές, μασώντας μία τσίχλα, μπορεί να έχετε νιώσει ότι η πείνα σας ξαφνικά μειώνεται, και ότι δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους ανθρώπους" εξηγεί η κ. Κουστουράκη.


Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι μασούσαν τσίχλα, μείωσαν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 36 θερμίδες ενώ, το αίσθημα της πείνας καθώς και η επιθυμία για γλυκά σνακ ήταν μικρότερες. Η επιθυμία για αλμυρά σνακ ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρεάζεται.

Αντίστοιχα το Πανεπιστήμιο του Rhode Island κατέληξε στο γεγονός πως όσοι μασούσαν τσίχλα, μείωναν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά 68 θερμίδες και αντιστέκονταν περισσότερο στους πειρασμούς ενώ, στο Πανεπιστήμιο Louisiana State βρέθηκε, ότι η θερμιδική πρόσληψη μειωνόταν κατά 40 θερμίδες, υπήρχε μικρότερη λαχτάρα για σνακ και καλύτερος έλεγχος της όρεξης.

Μια τσιχλίτσα δηλαδή θα κόψει μερικές θερμίδες από το καθημερινό σου μενού, ενώ παράλληλα θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τη λιγούρα που σε πιάνει το απογευματάκι.

Διώξε το στρες
Μια αρωματική τσίχλα μπορεί να αποτελέσει όμως και τον... προσωπικό σου ψυχαναλυτή. Σου έχει τύχει να κοντεύεις να σκάσεις από το στρες και το άγχος και να σου δώσει κάποιος μια τσίχλα; Κι όμως η μηχανική κίνηση του στόματος θα σε κάνει να "αποσυμπιεστείς" λιγάκι από την πίεση της ρουτίνας και των υποχρεώσεων. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το στρες μπορεί να μειωθεί εως και 17% σε όσους μασούν τσίχλα.

Η άλλη άποψη...
Πριν τρέξεις να προμηθευτείς με τις απαραίτητες ποσότητες τσίχλας για όλη την εβδομάδα, με την ελπίδα να μειώσεις τις θερμίδες και να νιώσεις πιο ήρεμη και χαλαρή πρέπει να λάβεις υπόψη σου και την άλλη άποψη. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρουσία ασπαρτάμης, του γλυκαντικού δηλαδή που κυρίως χρησιμοποιείται στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αυξάνει το αίσθημα της πείνας" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Παρασκευή Κουστουράκη.
Μπερδεύτηκες; Μπορεί η τσίχλα να σε βοηθήσει να αποφύγεις κάποιες θερμίδες, αλλά και "κακούς" διατροφικούς πειρασμούς; ΝΑΙ! Είναι ένας ωραίος τρόπος να διώξεις το στρες; ΝΑΙ! Πολύ απλά, θα ήταν καλό να αποφύγεις εκείνες τις τσίχλες που περιέχουν ασπαρτάμη, διότι αυτές μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα

Η ιδανική λύση...είναι η φυσική
Για να μην περάσεις ώρες στο stand με τις τσίχλες, μια από τις καλύτερες επιλογές σου είναι η μαστίχα. Η φυσική ελληνική τσιχλίτσα, εκτός από όλα τα οφέλη της τσίχλας που έμαθες παραπάνω, καταπολεμά ακόμη και το έλκος στομάχου. Παράλληλα η γευστική και αρωματική μαστίχα θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις από το ενοχλητικό φούσκωμα και τη δυσπεψία. Ένα μόλις γραμμάριο μαστίχας κάθε ημέρα για δύο εβδομάδες εξαλείφει τα συμπτώματα της δυσπεψίας σε ποσοστό 67%.

www.tlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα