Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γάμος και Υγεία – οι πρώτες μελέτες

Bookmark and Share
Γάμος και Υγεία – οι πρώτες μελέτες
Το 1858, ένας Βρετανός επιδημιολόγος ο William Farr μελέτησε την σχέση μεταξύ οικογενειακής κατάστασης και υγείας στην Γαλλία. Χώρισε τον πληθυσμό σε τρεις ομάδες, τους παντρεμένους, τους ανύπαντρους, και τους χήρους/ες.
Χρησιμοποιώντας ληξιαρχικά δεδομένα ανέλυσε τα ποσοστά θνησιμότητας για τις τρεις ομάδες σε διάφορες ηλικίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ανύπαντροι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τους παντρεμένους, και οι χήροι βρίσκονταν στην χειρότερη μοίρα.
Ο Farr ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι ο γάμος επηρεάζει θετικά την υγεία μας. Οι παντρεμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα που χρησιμοποίησε, ζούσαν περισσότερο και με λιγότερες ασθένειες.
Παρόλο που η μελέτη του βρίσκει εφαρμογή στην σημερινή κοινωνία, σήμερα υπάρχουν περισσότερες από τρεις κατηγορίες για παράδειγμα ζευγάρια που συζούν αλλά δεν έχουν παντρευτεί, διαζευγμένοι, ή ακόμη και ομοφυλοφιλικά ζευγάρια, τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του συνεχίζουν να ισχύουν. Φυσικά υπάρχουν επιστήμονες που σωστά επισημαίνουν ότι τα υγιές άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν από τα άτομα που πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, με αποτέλεσμα τα δεδομένα της μελέτης να είναι σχετικά αλλοιωμένα. Αλλά 150 χρόνια μετά την μελέτη του Farr, σύγχρονοι επιστήμονες συνεχίζουν να τεκμηριώνουν την θετική επιρροή του γάμου στην υγεία μας.
Για παράδειγμα νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από πνευμονία, να έχουν κάποια εγχείριση, να αναπτύξουν καρκίνο ή να έχουν καρδιακό επεισόδιο. Μια ερευνητική ομάδα από την Σουηδία απέδειξε ότι οι παντρεμένοι και άτομα που συζούν από τα 40-55 τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανία αργότερα. Μια άλλη μελέτη στην Ολλανδία εξέτασε 24 αιτίες θανάτου – όπως φόνος, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, διάφορες μορφές καρκίνου – και έδειξε ότι σχεδόν σε κάθε κατηγορίας οι ανύπαντροι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάτι από τα παραπάνω από ότι οι παντρεμένοι. Για πολλά χρόνια μελέτες σαν τις παραπάνω έχουν επηρεάσει κυβερνήσεις που έθεσαν πολιτικές για την προώθηση του θεσμού του γάμου. Μόνο στις ΗΠΑ για την περίοδο 2006-2010 η κυβέρνηση ξόδεψε 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για κοινωνικά προγράμματα που αποσκοπούσαν στην μείωση των διαζυγίων, και στην διαφήμιση της ευεργετικής επιρροής του γάμου στην υγεία μας.
Αλλά παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι ο γάμος επηρεάζει θετικά την υγεία και την ευεξία μας, νέες έρευνες παρουσιάζουν μια διαφορετική οπτική γωνία στο ζήτημα. Για παράδειγμα αποδεικνύουν ότι τα οφέλη δεν υπάρχουν σε άτομα που έχουν προβληματικές σχέσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις ο γάμος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σημείο που η υγεία τους να είναι χειρότερη από τους ανύπαντρους. Μια μελέτη υποστηρίζει ότι γάμοι με προβλήματα, που προκαλούν άγχος μπορούν να έχουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά όπως και το κάπνισμα. Ακόμη, μια μεγάλη μελέτη απέδειξε ότι άτομα που δεν έχουν παντρευτεί έχουν καλύτερη υγεία από τους διαζευγμένους.
Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι παρόλο που η μελέτη του Farr μας οδήγησε προς την σωστή κατεύθυνση, υπερέβαλε την σημασία του θεσμού του γάμου και υποτίμησε την σημασία της ποιότητας και του χαρακτήρα του. Το γεγονός ότι κάποιος είναι παντρεμένος φαίνεται να μην είναι αρκετό για να ωφελήσει την υγεία του. Υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ “καλών” και “κακών” σχέσεων που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν μιλάμε για τα οφέλη του γάμου. Τελικά είναι η σχέση και όχι ο θεσμός που μετράει.
www.skepsou.gr,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα