Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΝΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Πιστεύετε ότι τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία; Όχι βέβαια! Μπορεί να διευκολύνουν τη ζωή μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους! Τι φέρνει την ευτυχία τελικά;
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η ευτυχία δεν σχετίζεται και τόσο με την ικανοποίηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τελευταίες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η ικανοποίηση που φέρνουν τα λεφτά, τα επιτεύγματα και τα αποκτήματα του εγώ μπορεί να διευκολύνουν τη ζωή μας με διάφορους τρόπους, εντούτοις δεν φαίνεται να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους. 
Την ευθύνη για την άμβλυνση της χαράς έχει η δύναμη της συνήθειας. Το ότι εκτιθέμεθα πολλαπλά στο ίδιο ερέθισμα-καινούργιο αυτοκίνητο, προαγωγή, φιρμάτο φόρεμα-θολώνει τη χαρά που μας έδωσαν όταν τα πρωτοαποκτήσαμε. Με δύο λόγια, η ικανοποίηση είναι κάτι φευγαλέο, ενώ η ευτυχία είναι κάτι πιο βαθύ και προέρχεται από τα ουσιώδη
Αν θέλουμε, λοιπόν, να "μπολιάσουμε" τη ζωή μας με ευτυχία, τότε δεν έχουμε παρά να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα αποτελέσματα των ερευνών της Dr Lyubomirsky από το Παν/μιο της Καλιφόρνιας, η οποία είναι εξειδικευμένη στη Θετική Ψυχολογία και μας προτρέπει στις παρακάτω αρχές.
1. Δούλεψε τις σχέσεις σου
Οι κοντινές σχέσεις με τους άλλους και την οικογένεια είναι ένα από τα "φαβορί" στη λίστα της ευτυχίας. Εχθρός τους η έλλειψη χρόνου και πάσης φύσεως ηλεκτρονική ή τηλεοπτική απασχόληση, που παρεμβαίνει στην επικοινωνία και την ανταλλαγή συναισθημάτων. Η αναγνώριση που δίνουμε ο ένας για τον άλλο μέσα από την προσωπική και ουσιώδη επαφή είναι ασπίδα στη δυστυχία και τη μοναξιά.
Δοκιμάστε το: Ελάτε πιο κοντά
Αδράξτε ευκαιρίες για να γιορτάσετε και να βρεθείτε με τους δικούς σας. Αν οι σχέσεις είναι δύσκολες, κρατήστε επαφή, αλλά μειώστε τη διάρκεια των συναντήσεων. Αν είναι "τοξικές", υπάρχουν και.... αλλού πορτοκαλιές, φροντίστε όμως να τις καλλιεργήσετε. Περί αυτού πρόκειται, εξάλλου.
2. Άσκησε την καλοσύνη
Όταν συνειδητά και συστηματικά κάνουμε όμορφα πράγματα για τους άλλους, μεγαλώνει η αυτοεκτίμηση μας, νιώθουμε σημαντικοί για τους άλλους και δεχόμαστε επιβεβαίωση, χαιρόμαστε όταν κι εκείνοι μας ανταποδίδουν τη θετική μας στάση.
Δοκιμάστε το: Βάλτε την καλοσύνη στη ζωή σας
Στο ταμείο του σουπερ μάρκετ δώστε τη θέση σας σε μια μητέρα που βιάζεται ή σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Βάλτε συστηματικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας να παίρνετε τηλέφωνο κάποιο συγγενικό πρόσωπο που ζει μόνο του, ένα φίλο που είναι άρρωστος ή αναρρώνει κλπ.
3. Άδραξε τη στιγμή
Πριν από λίγο καιρό ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους βιολιού στον κόσμο έπαιζε σε μια γωνιά του μετρό της Νέας Υόρκης. Ελάχιστοι σταμάτησαν να τον ακούσουν. Μικρά θαύματα συμβαίνουν παντού γύρω μας κι όμως τα προσπερνάμε χωρίς να τους δίνουμε προσοχή. Με το χρονόμετρο στο ένα χέρι και το πρόγραμμα στο άλλο χάνουμε τη δύναμη του τώρα. Δώστε προσοχή σε στιγμιαίες χαρές και θαύματα. Γευτείτε με όλο σας το είναι τη γεύσης της πορτοκαλάδας που σας ξεδιψάει, βυθίστε τη ματιά σας στο κόκκινο του τριαντάφυλλου που στέκεται στο βάζο.
Δοκιμάστε το: Διαλογισμός στο παρόν
Βρείτε ένα ήσυχο σημείο να καθίσετε και σιγουρευτείτε πως για λίγο δεν θα σας διακόψουν. Αφήστε τη ματιά σας να περιπλανηθεί για δύο έως τρία λεπτά, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες. Κάντε το ίδιο εστιάζοντας στη φλόγα ενός κεριού. Θα νιώσετε πιο ήρεμη και συντονισμένη με το παρόν. Κάντε την άσκηση στην εξοχή με τα παιδιά σας λέγοντας ο ένας στον άλλον τι παρατηρείτε!
4. Πες "Ευχαριστώ"
Ο δρόμος της προόδου και της επιτυχίας είναι μακρύς. Μιλάμε για προσωπικά επιτεύγματα που αναμφίβολα ήρθαν έπειτα από προσπάθεια και επιμονή. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν σ' αυτήν τη διαδρομή και συνέβαλαν στην πρόοδο μας. Μέντορες που μας καθοδήγησαν, αγαπημένα πρόσωπα που στάθηκαν πλάι μας, συνεργάτες που μας υποστήριξαν, γνωστοί που μας πρότειναν, άτομα που μας εμπιστεύτηκαν χωρίς να μας γνωρίζουν αρκετά.
Δοκιμάστε το: Σ' ευχαριστώ
Φέρτε ένα ή και περισσότερα άτομα στο μυαλό σας, και σημειώστε σε πόσα πράγματα σας βοήθησαν και με ποιο τρόπο οι πράξεις ή οι στάσεις τους έφεραν σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας. Μπείτε σε λεπτομέρειες. Κατόπιν, επικοινωνήστε μαζί τους είτε προφορικά είτε με ένα γράμμα.
5. Να είσαι ευγνώμων
Το μάρκετινγκ και οι διαφημίσεις μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο στερημένοι παρά ευλογημένοι. Αντίδοτο σ' αυτά είναι να αναγνωρίζει κανείς και να τιμά τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του, όσο απλά και ασήμαντα κι αν είναι. Λέμε ότι εκτιμάμε κάτι πραγματικά μονάχα όταν το χάσουμε. Δεν χρειάζεται να χάσει κανείς, όμως, το φως του, για να μάθει να εκτιμά την ηλιαχτίδα που περνά μέσα απ' τις φυλλωσιές περιμένοντας να αλλάξει το φανάρι. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε κάθε μέρα να τους θέτετε το ερώτημα "τι ωραίο έγινε σήμερα;" Θα τα βοηθήσει πολύ στη ζωή τους να αναγνωρίζουν τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν παντού γύρω μας και να αντλούν δύναμη από αυτά.
Δοκιμάστε το: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Αγοράστε ένα όμορφο ημερολόγιο και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε καταγράψτε 1-3 πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ευλογημένη. Από τα πιο απλά "Είδα έναν κοκκινολαίμη στο μπαλκόνι μου" μέχρι τα πιο συνταρακτικά-"Σήμερα περπάτησε ο γιός μου". Το Ημερολόγιο της Αισιοδοξίας 2011, της ψυχολόγου δρος Σμαρούλας Παντελή, εκδόσεις Μίνωας, είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί σε κάθε σελίδα απαριθμώνται σκέψεις που κάνουν τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη.
6. Βάλε ασπίδα στο στρες
Το άγχος και οι αναποδιές είναι αναπόφευκτα στοιχεία της ζωής. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν καταστροφολογούμε, επικρίνουμε τον εαυτό μας ή μεμψιμοιρούμε. Κατά έναν παράξενο τρόπο, σκεφτόμαστε σαν να αποτελούμε το κέντρο των πάντων, σαν να είμαστε υπεύθυνοι για όλα ή και για τίποτε. Και όμως η ζωή είναι πιο σύνθετη. Αυτά που μας συμβαίνουν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες και εμείς, ενώ αποτελούμε μέρος του σύμπαντος που μας περιβάλλει, δεν είμαστε η μοναδική βίδα που το κρατά στη θέση του.
Δοκιμάστε το: Μιλήστε στον εαυτό σας
Να λέτε (και να το πιστεύετε): "Και αυτό θα περάσει", "Ότι δεν με σκοτώνει με δυναμώνει".
7. Φρόντισε το σώμα σου
Η καθημερινή πίεση μας ωθεί να ξεπερνάμε τα όρια μας. Καταλήγουμε μια ταλαιπωρημένη ψυχή σ' ένα ταλαιπωρημένο σώμα. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Πρόσφατη ιαπωνική έρευνα έδειξε πως όταν οι γυναίκες μακιγιάρονται, νιώθουν πιο ευτυχισμένες χάρη στις ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος με αυτήν την δραστηριότητα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την άθληση, τη σωστή διατροφή, τον ύπνο, το γέλιο και το χαμόγελο.
Δοκιμάστε το!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα