Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογένεια: Ευτυχισμένοι και πιο...αδύνατοι, μαζί

Διώξτε τα παραπανίσια κιλά με ομαδικό πνεύμα!

Την εποχή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια πανδημία και τα ποσοστά των παχύσαρκων
και υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας κατακτούν θέσεις πρωτιάς στην Ευρώπη, η οικογένεια έρχεται να παίξει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους. Οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή της οικογένειας αποτελούν τις περισσότερες φορές αιτία παραπανήσιων κιλών στα παιδιά.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις και η συσσωρευμένη κούραση των γονέων συχνά «αποσυντονίζουν» τον τρόπο ζωής ολόκληρης της οικογένειας. Δυστυχώς, τα παιδιά επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από μια τέτοια κατάσταση εφόσον έχουν την τάση να αφομοιώνουν τις «αποσυντονισμένες ενέργειες» όπως τα συχνά γεύματα από junk food, την καθημερινή κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ, την απουσία πρωινού και τις ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη (τηλεόραση, Η/Υ, video games) ως συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Μια μαγική λέξη μπορεί να «λύσει» τα χέρια των γονιών … οργάνωση.

Βάλτε στο πρόγραμμα το διατροφικό «διάλειμμα», το πρωινό.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με άστατο διατροφικό πρόγραμμα, αυξημένη κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ εκτός σπιτιού και πιθανή αύξηση βάρους στα παιδιά και σε ενήλικες. Τι θα λέγατε λοιπόν να γυρίσετε το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα και να απολαύσετε το πρωινό σας μαζί με τα παιδιά σας; Εναλλακτικά θα μπορούσατε να προετοιμάζετε τα σκεύη και τα τρόφιμα του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το πρωινό να γίνει πιο εύκολη διαδικασία.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας τις «λίστες»
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και η λίστα του supermarket δεν είναι ανάγκη να πονοκεφαλιάζει τους γονείς. Συμπεριλάβετε το παιδί στις αποφάσεις που παίρνετε για τα φαγητά που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα και δώστε ελευθερία να επιλέξουν ένα ή δύο από αυτά τα γεύματα. Αντίστοιχα, φροντίστε να φτιάξετε μαζί τη λίστα του supermarket της εβδομάδας. Αποφασίστε 2 ή 3 διαφορετικά είδη μικρογευμάτων για κάθε εβδομάδα και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν το ένα από αυτά. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε χωρίς τσακωμούς και γκρίνια τα ψώνια, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τα περιττά έξοδα από έκτακτα τρόφιμα και σνακ που προκύπτουν μετά από πίεση στους διαδρόμους του supermarket.

Κάνοντας συχνά γεύματα
Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα με 5-6 γεύματα την ημέρα. Σίγουρα εσείς μπορείτε να γίνεται το καλύτερο παράδειγμα.

Βάλτε την κίνηση στην οικογενειακή ρουτίνα
Έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα παρακολούθησης τηλεόρασης κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους και της περιμέτρου της μέσης μετέπειτα στην ενήλικη ζωή. Θα μπορούσατε να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στην οικογένεια ως μια συνήθεια. Πως;

• Κάντε ψώνια και μοιράστε τις δουλειές τις οικογένειας.
• Οργανώστε εκδρομές και περιπάτους σε κοντινά σημεία της πόλης.
• Αφήστε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε ποδήλατο για τις κοντινές αποστάσεις.
• Παίξτε με τα παιδιά σας.

Πηγή: nutrimed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα