Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΙΝ Τ' ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Η ετικέτα με τα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος μπορεί να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε εύκολα τους καλούς από τους κακούς υδατάνθρακες. Να λοιπόν τι πρέπει να κοιτάμε στην ετικέτα των προϊόντων:

Ολικοί Υδατάνθρακες:

Για να εντοπίσουμε την συνολική ποσότητα των υδατανθράκων στα τρόφιμα, ανά μερίδα, κοιτάμε την ένδειξη «συνολικοί υδατάνθρακες». Θα διαπιστώσουμε συχνά ότι τα γραμμάρια των φυτικών ινών, της ζάχαρης και των άλλων υδατανθράκων προστίθενται στο σύνολο των υδατανθράκων που αναγράφονται στην ετικέτα.

Διατροφικές φυτικές ίνες:

Η ένδειξη αυτή μας λέει τη συνολική ποσότητα των φυτικών ινών του τροφίμου, ανά μερίδα. Είναι λοιπόν η ποσότητα των υδατανθράκων που δεν απορροφάται και ενδεχομένως να περάσει διαμέσου του πεπτικού συστήματος χωρίς να απορροφηθεί.

Σάκχαρα:

Μας ενημερώνουν για το σύνολο των υδατανθράκων που παίρνουμε μέσω των σακχάρων που περιέχεται στα τρόφιμα, από όλες τις πηγές (φυσικές πηγές όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη καθώς και πρόσθετα σάκχαρα όπως το σιρόπι). Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τα φυσικά σάκχαρα από τα πρόσθετα. Για παράδειγμα, το 1% στο γάλα με λίγα λιπαρά, περιέχει 15 γραμμάρια «ζάχαρης» ανά φλιτζάνι.
Τα γραμμάρια αυτά προέρχονται από την λακτόζη και από πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.
Για να σχηματίσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς πολλά γραμμάρια ζάχαρης που αναγράφεται στην ετικέτα προέρχονται από πρόσθετα γλυκαντικά, δεν έχουμε παρά να ελέγξουμε τη λίστα με τα συστατικά στοιχεία. Να δούμε αν τα πρόσθετα γλυκαντικά είναι στις τρεις πρώτες θέσεις του καταλόγου (τα συστατικά αναγράφονται με ποσοτική σειρά, ώστε το κύριο σώμα του τροφίμου να αποτελείται από τα πρώτα συστατικά που αναγράφονται).

Αλλοι υδατάνθρακες:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται απορροφήσιμοι υδατάνθρακες που δεν θεωρούνται ως σάκχαρα (φυσικά ή άλλα).

Σακχαρώδεις Αλκοόλες:

Σε πολλές ετικέτες τροφίμων μαζί με τους ολικούς υδατάνθρακες περιέχονται και οι σακχαρώδεις αλκοόλες. Σε μερικούς ανθρώπους, οι υδατάνθρακες υπό τη μορφή των σακχαρωδών αλκοολών μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, κράμπες και διάρροια. Οι σακχαρώδεις αλκοόλες αναφέρονται στις ετικέτες τροφίμων ως ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μαννιτόλη, λακτιτόλη κ.α. Πολλά τρόφιμα «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή με «λίγες θερμίδες» περιέχουν σακχαρώδεις αλκοόλες ακόμη και όταν περιέχουν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες.

Ψάρι, κρέας και φρούτα
Επιπλέον, υποχρεωτική θα είναι και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, που ήδη ισχύει αλλά μόνο στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα που δεν θεωρούνται ότι περιέχουν ή είναι μόνο ένα συστατικό.
Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος.
Στην περίπτωση του κρέατος θα πρέπει να σημειώνεται επιπλέον ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειώνεται εάν κατά τη διάρκεια της σφαγής το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι.
Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου αποφάσισε ακόμη να διατηρήσει το λεγόμενο «προφίλ θρεπτικών συστατικών» παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.
Το προφίλ έχει κατηγορηθεί ως αντιεπιστημονικό, αλλά για άλλους παραμένει απαραίτητο για να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε ένα τρόφιμο ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Μη συσκευασμένα και οινοπνευματώδη
Εξαιρέσεις από κανόνες θα αποτελέσουν τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας στο κρεοπωλείο και τα χύμα προϊόντα.
Σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα «μικτά» οινοπνευματώδη, με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών.

lightlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου