Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Σπουδάστε αυτό που σας ταιριάζει

PDF Εκτύπωση E-mail
Πώς να μάθετε τον εαυτό σας και να επιλέξετε το σωστό επάγγελμα
Αρκετοί νέοι χάνουν την ευκαιρία να βρουν και να ασχοληθούν με το επάγγελμα των
ονείρων τους, όχι γιατί δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση για την αγορά εργασίας, αλλά γιατί δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση για τον εαυτό τους και για το ποιοι είναι. Οι σπουδές είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη ζωή του ανθρώπου. Καθορίζουν τη θέση του καθενός από εμάς στην κοινωνία και για κάποιους, ο πιο πετυχημένος είναι αυτός που κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Εσείς σπουδάσατε αυτό που θέλατε; Αν θα είχατε δεύτερη ευκαιρία θα αλλάζατε επαγγελματικό σας προσανατολισμό; Πώς επιλέγει το παιδί σας το μέλλον του; Ο Δημήτρης Βασιλακκάς, σύμβουλος σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού, μας εξηγεί με ποια κριτήρια πρέπει να βρούμε τι μας ταιριάζει να σπουδάσουμε για να έχουμε ένα εγγυημένο μέλλον και προπαντός να μην μετανιώσουμε ποτέ για ένα από τα πλέον καθοριστικά βήματα της ζωής μας.
Είμαστε ό,τι σπουδάζουμε ή κάνουμε λανθασμένες επιλογές σταδιοδρομίας;
Οι σπουδές των παιδιών είναι μια από τις πλέον οικονομικά απαιτητικές υποχρεώσεις των γονέων. Οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις υψηλής σταδιοδρομίας που προτάσσει η αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού έχει σαν αποτέλεσμα η εκπαίδευση του παιδιού να βασίζεται στη γρήγορη και επικερδή επαγγελματική αποκατάσταση. Ξέρετε γιατί γίνονται λανθασμένες επιλογές σταδιοδρομίας; Υπάρχει λανθασμένη η αντίληψη των γονέων ότι τα παιδιά τους πρέπει να ακολουθήσουν αυτό που ίσως κάνουν οι ίδιοι ή αυτό που τους αρέσει ή βολεύει. Επίσης, πολλοί φοιτητές επιλέγουν τα μαθήματα που οι φίλοι του σχολείου τους επιλέγουν. Αν είχαν επιλέξει ένα ρεύμα στο οποίο είναι πραγματικά ταλαντούχοι, τότε θα λάμψουν σε εκείνο τον τομέα αντί για το δημοφιλές ρεύμα, για το οποίο έχουν μέτριες η καθόλου ικανότητες. Έτσι, η επιλογή μιας σταδιοδρομίας σύμφωνα με τις δυνατότητές του ατόμου απαιτεί ώριμη λήψη αποφάσεων βάσει των δεξιοτήτων.
Ποιος είναι ο ρόλος του επαγγελματικού συμβούλου;
Είναι σαφώς να καθοδηγήσει γονείς και μαθητές να μελετήσουν προσεκτικά τις πιθανές επιλογές σπουδών-εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το «FutureAdvisor» είναι ο μόνος πιστοποιημένος φορέας παροχής μιας ολοκληρωμένη λύσης σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα που σχετίζονται με αυτή τη δύσκολη διαδικασία λήψης απόφασης, ακολουθώντας μια ανθρώπινη προσέγγιση και την τεχνογνωσία μας.
Η προσωπικότητα Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητά μας στην επιλογή των σπουδών μας;Οι νέοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό ερώτημα. Τι θα σπουδάσω; Είναι σε μια κρίσιμη ηλικία και άπειροι, καλούνται να κάνουν μια τεράστια επιλογή, αυτή του επαγγέλματος.
Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται από μικρή ηλικία από επιδράσεις που προέρχονται από το περιβάλλον και πράγματα που κουβαλούμε μαζί μας πριν από κάθε εμπειρία. Όλα τα παραπάνω, μέχρι την ηλικία των 15 ετών έχουν διαμορφώσει τον ψυχικό μας κόσμο. Μεγάλο μέρος του ψυχικού μας κόσμου μένει θαμμένο στο υποσυνείδητο εάν δεν δοθεί το σωστό ερέθισμα. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται οι έφηβοι γι’ αυτό εξαρτώνται από τις γνώμες άλλων όσον αφορά τις αποφάσεις που οι ίδιοι πρέπει να λάβουν για τη ζωή τους. Βασική προϋπόθεση της συμβουλευτικής είναι ότι ξυπνά τα έμφυτα προσόντα μας που είναι σαφώς διαφορετικά στον καθένα μας. Μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε βάσει της επικρατούσας κατάστασης μέσα στην οικογένεια και τις επιδράσεις ξένων παραγόντων. Βοηθά στη μετάβαση από το παλιό μονοδιάστατο μοντέλο επιλογής επαγγέλματος σε ένα νέο εξατομικευμένο μοντέλο. Ο ρόλος της συμβουλευτικής έγκειται στο να μετατρέπει τα έμφυτα προσόντα σε γνώσεις. Μέσα από τη διαδικασία της αυτογνωσίας, ο ενδιαφερόμενος ανακαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο και συνεπώς, μπορεί ορθότερα να επιλέξει το επάγγελμα της προτίμησής του και αντίστοιχα να αποφύγει λάθος επιλογές.
Τα τέσσερα σημαντικά βήματα Πώς είναι η συμβουλευτική διαδικασία;Η συμβουλευτική διαδικασία επικεντρώνεται στο άτομο και δεν μπορεί να είναι τυποποιημένη. Αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, όπως π.χ. ο ελεύθερός του χρόνος, ο τρόπος ζωής του, το εργασιακό περιβάλλον και οι άνθρωποι με τους οποίους θα συναναστρέφεται. Το πρώτο βήμα είναι η αυτογνωσία, το δεύτερο η πληροφόρηση, το τρίτο στάδιο είναι η λήψη απόφασης και το τέταρτο στάδιο η μετάβαση. Η αυτογνωσία είναι η γνωριμία με τον εαυτό μας, η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα, οι προσωπικές αξίες, οι επαγγελματικές αξίες και οι δεξιότητες. Όταν λοιπόν έχεις αυτογνωσία, οδηγείσαι στο σωστό επάγγελμα και μπορείς να κάνεις μια πετυχημένη καριέρα στον τομέα σου. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γνώση είναι το μεγαλύτερο προσόν αυτού που πετυχαίνει. Η ραγδαία ανάπτυξη της γνώσης δίνει ευκαιρία σε αυτούς που έχουν την ικανότητα να την επεξεργαστούν και που αυτή η γνώση είναι πιστεύω. Έτσι οι ικανότητές τους γίνονται δεξιότητες, που τους δίνουν τη διαφορά στο επάγγελμα και την ανέλιξή τους. Και όλα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη λογική ότι σπουδάζουμε και γινόμαστε ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς που υπάρχουν ανάγκες.
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου