Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?

Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! Μύθος ή πραγματικότητα; Οπως επισημαίνεται σε έρευνα του καναδικού περιοδικού «Family Health and Life», ένα μήλο σίγουρα δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, αλλά τα περισσότερα μήλα παχαίνουν.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Μεγάλες ποσότητες από τα λάθος φρούτα _ λένε οι ειδικοί _ μπορεί ακόμα και να μας βλάψουν, γι' αυτό τον λόγο πρέπει να τα καταναλώνουμε έξυπνα. Τα φρούτα εξάλλου δεν διαφέρουν πολύ από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Για τον λόγο αυτό μας προτείνουν τα πέντε φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη:

* Σμέουρα: Γνωστά περισσότερο ως κόκκινα βατόμουρα ή φραμπουάζ, τα σμέουρα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας, ενώ επίσης μας παρέχουν και βιταμίνη C και μαγνήσιο. Βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των φρούτων με αντιοξειδωτική δράση και εφόσον καταναλώνονται συχνά οχυρώνουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την εξασθένιση της μνήμης και της όρασης λόγω ηλικίας.

* Βατόμουρα: Είναι γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, φολικό οξύ και μαγνήσιο. Επιπλέον, είναι αντιοξειδωτικά και περιέχουν τα πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

* Ακτινίδιο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K, μιας βιταμίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, καθώς επίσης και καλίου, σε ποσότητα ελαφρώς μικρότερη από την μπανάνα. Το κάλιο είναι στοιχείο σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, αν και δεν είναι ακόμα πολύ δημοφιλές. Τέλος, το ακτινίδιο χάρη στις φυτικές ίνες παρουσιάζει και ήπια υπακτική δράση, βοηθώντας στη λειτουργία του εντέρου.

* Φράουλα: Φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, με λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών και παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση.

* Πορτοκάλι: Αγαπημένο φρούτο που εκτός από τις βιταμίνες A και C είναι και από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Επίσης μας προσφέρει πολλές φυτικές ίνες όταν καταναλώνεται ολόκληρο και όχι σε χυμό, ενώ η λευκή του ψίχα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Πολλοί γιατροί μάλιστα συνηθίζουν να συστήνουν την ψίχα του ως όπλο εναντίον κάποιων τύπων καρκίνου.

Η ζάχαρη, λένε οι επιστήμονες, δεν κάνει κακό μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στη σωματική μας υγεία. Η ύπαρξή της στα φρούτα δεν την κάνει λιγότερο επιβλαβή, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.
Πηγές: www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα