Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

TA ΛΟΓΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ

Ενθαρρύνω σημαίνει εμψυχώνω, εμπνέω, παρακινώ.  Ο άνθρωπος που έχει θάρρος έχει καρδιά, ενώ εκείνος που ενθαρρύνει «δίνει καρδιά».  Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται καρδιά, το θάρρος εκείνο που θα τους βοηθήσει να φέρουν σε πέρας μια ακόμη δύσκολη ημέρα. 
Δυστυχώς σήμερα είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι με τα καθημερινά μας προβλήματα που δεν έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους.  Κι’ όμως αυτή η σκέψη θα πρέπει να είναι στο μυαλό κάθε γονιού, συζύγου, εργοδότη, γείτονα και πολίτη.
Η ενθάρρυνση είναι η κινητήρια εκείνη δύναμη που δίνει ελπίδα, χαρά, αγωνιστική διάθεση και τονώνει το ηθικό και την αυτοεκτίμηση μας. 
Λόγια που αναπτερώνουν.  Τα έχεις ακούσει ποτέ;  Είναι εκείνα τα λόγια που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τους άλλους να πολεμήσουν την αποθάρρυνση και την απογοήτευση.
“’Eχεις τα προσόντα και την ικανότητα να επιτύχεις τους στόχους σου, αρκεί να  συνεχίσεις την προσπάθεια ενάντια στην αποτυχία».

Στο βιβλίο του «Μυστικά από το Βουνό», ο συγγραφέας αναφέρεται σ΄ένα ενδιαφέρον πείραμα που έκανε με μια ομάδα μαθητών του.  ‘Οταν τους ανακοίνωσε πως μια επιστημονική μελέτη απέδειξε πως μαθητές με καστανά μάτια είναι πιο έξυπνοι απ’ αυτούς που έχουν γαλανά μάτια, η απόδοση τους βελτιώθηκε θεαματικά.  Όταν αργότερα τους ανακοίνωσε πως έγινε λάθος, ξαφνικά τ΄ αποτελέσματα αντιστράφηκαν υπέρ των μαθητών με τα γαλανά μάτια.
Η απλή αυτή μελέτη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά μια μεγάλη αλήθεια.  Τα λόγια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν αποτελεσματικά τη συμπεριφορά μας - θετικά ή αρνητικά.
Ο κόσμος σήμερα είναι γεμάτος με αποθαρρυμένους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα.  Τι είναι όμως εκείνο που συχνά μας προκαλεί αποθάρρυνση;  Η συνεχής σύγκριση που κάνουμε με τους άλλους μας κάνει να πιστεύουμε πως τα έχουν καταφέρει καλύτερα από μας.  Έτσι αισθανόμαστε ασήμαντοι, ανικανοποίητοι.
Λόγια που αποθαρρύνουν.  Είναι εκείνα που γκρεμίζουν ψυχές και καταστρέφουν όνειρα.  Τυχεροί είναι εκείνοι που τ΄ αγνοούν και δεν επιτρέπουν να εισβάλουν στη ψυχή τους και να θολώσουν την κρίση τους.  Αντίθετα, οπλισμένοι με πίστη, θάρρος και αισιοδοξία αποτολμούν ενάντια στην οποιαδήποτε αποθάρρυνση και απογοήτευση. 
Πολλές φορές αντί ν’ αναγνωρίζουμε το καλό στους άλλους, έχουμε την τάση να προσέχουμε τα λάθη τους.   Έτσι, αντί να τους ενθαρρύνουμε τους καταδικάζουμε, γκρεμίζουμε αντί να κτίζουμε.  Ας καταπολεμήσουμε την τάση που έχουμε να καταβροχθίζουμε τους άλλους και ας μάθουμε να τους εξυψώνουμε προσφέροντας λόγια αγάπης και ενθάρρυνσης. 
Η ζωή είναι ένας καθημερινός δύσκολος αγώνας.  Όλοι χρειαζόμαστε ενθάρρυνση, όχι γκρέμισμα και συνεχή κριτική.  Με τα χρόνια έχω καλλιεργήσει τη διάθεση να ενθαρρύνω τους άλλους, «Εκτιμώ τη φιλία σου… είμαι πάντα στη διάθεση σου αν θέλεις να μιλήσεις… αυτή η εμφάνιση σε κολακεύει… δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα τα καταφέρεις …σ΄  ευχαριστώ, ξέρω πως μπορώ να βασίζομαι σε σένα».  Είναι μερικές απλές φράσεις που αυθόρμητα λέω στους φίλους και συνεργάτες μου, ή ακόμη σε κάποιον άγνωστο.   Η θετική αλλαγή που διαπιστώνω στη συμπεριφορά τους έχει ευεργετική επίδραση και στη δική μου ζωή. 
‘Οταν σε βλέπουν οι άλλοι, τι επιρροή έχεις επάνω τους;  Τους ενθαρρύνεις να ζήσουν μια καλύτερη ζωή ή μήπως το παράδειγμά σου τους τραβά κάτω;  Μήπως έχεις κι εσύ τη τάση να καταπιέζεις και αποθαρρύνεις κάποιον με τη συνεχή κριτική σου; 
Ας φροντίσουμε όχι μόνο για τα δικά μας συμφέροντα αλλά και για τα συμφέροντα των άλλων.  Σταμάτα για λίγο και σκέψου με ποιο τρόπο σ΄ έχουν βοηθήσει άλλοι να ξεπεράσεις την αποθάρρυνση.  Δίνοντας το καλό παράδειγμα είναι η καλύτερη βοήθεια  που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους ενάντια στην αμφιβολία και αποθάρρυνση.  Μια επίσκεψη, ένα τηλεφώνημα, ένα ε-μειλ, ακόμη κι ένα χαμόγελο μπορεί να κάνουν θαύματα. 
Κοίταξε λοιπόν μέσα σου, μάθε να έχεις πίστη.  Σκέψου πως οι οποιεσδήποτε δυσκολίες που σήμερα σου προκαλούν αποθάρρυνση θα ξεπεραστούν με πίστη και υπομονή.   Μάθε να τρέφεις τη ψυχή σου καθημερινά και να εμψυχώνεις τους άλλους.  Τότε η ζωή σου θα γεμίσει από αγάπη, γαλήνη και αισιοδοξία.
nikites.eu

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα