Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

ENA ΖΕΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ = 15 ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ

Το νερό ως Βασικό Στοιχείο στην Διατροφή

Το νερό είναι βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής. Για να αξιοποιείται, όμως, σωστά από τον οργανισμό, πρέπει να πίνεται και σωστά. Η απορρόφηση του κρύου νερού από τον οργανισμό, είναι πολύ μικρή, αν σκεφτείς ότι στα 200 ml (ένα ποτήρι νερό) απορροφώνται μόνο τα 15ml, γιατί η ταχύτητα κένωσης του κρύου νερού από το στομάχι είναι όταν αυτό είναι κρύο είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα, από τα 200 ml νερού της βρύσης απορροφάται το 22,5% (περίπου 45 ml), ενώ το ζεστό νερό απορροφάται σχεδόν όλο από τον οργανισμό (γι’ αυτό στις τροπικές χώρες πίνουν ζεστά ροφήματα). Αν πιεις ένα ζεστό ρόφημα, είναι σαν να έχεις πιεί 5 ποτήρια νερού της βρύσης ή 15 ποτήρια κρύο νερό.
Επίσης, η συχνότητα που πίνουμε νερό στη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικότερη της ποσότητας. Το ιδανικό είναι να πίνεις από λίγο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Τα 5 θρεπτικά συστατικά

Η επιστήμη της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου και αυτό γιατί καθορίζει το είδος και το ποσό του τροφίμου που βοηθάει και προάγει την υγεία.
Η διατροφή σαν επιστήμη δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του υποσιτισμού αλλά και με αυτά του υπερσιτισμού, της γεύσεως και με το πώς διατίθενται τα τρόφιμα
Η διατροφή του ανθρώπου γίνεται με ορισμένη δίαιτα, η οποία είναι αυτή που περιέχει τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή μας. Εκτός από το νερό πρέπει να περιλαμβάνει τα πέντε σημαντικά θρεπτικά συστατικά
τους υδατάνθρακες , τα λιπίδια , τις πρωτεΐνες , τα ιχνοστοιχεία , τις βιταμίνες. Ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει μια δίαιτα που να βασίζεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να έχουν τα γεύματα τους.
Σε ένα φυσιολογικό άτομο πρέπει η διατροφική του δίαιτα να έχει την εξής θερμιδική πρόσληψη η οποία θεωρείται φυσιολογική: Μια ολική θερμιδική πρόσληψη πρέπει να αποτελείται ημερησίως, 50-60% από υδατάνθρακες, 25-30 % από λιπίδια, 15-20 από πρωτεΐνες.
Η ενημέρωση του πληθυσμού για την διατροφή, αποτελεί μεγάλη ανάγκη για την χώρα μας, ενώ το πρόβλημα είναι εξαιρετικά επείγον.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαφόρων επιρροών, έχουμε αλλαγή ηθών και εθίμων και όλα αυτά έχουν άμεση αντανάκλαση στην συμπεριφορά μας, η οποία έχει σχέση με την διατροφή μας. Οι διατροφικές εκτροπές αφορούν τόσο στην υπέρβαση της ποσότητας, όσο και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και εις την έλλειψη ισορροπίας, ανάμεσα στις βασικές ομάδες των τροφίμων.
Έτσι διαπιστώνουμε, υπερβολική κατανάλωση λίπους, ζάχαρης ζωικών πρωτεϊνών και μειωμένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων. Αυτές οι διατροφικές εκτροπές, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει η αγορά, των διαφημιστικών πιέσεων και ακόμα γιατί το άτομο δεν τρώει μόνο από πείνα, αλλά και από ευχαρίστηση, αναζητώντας στην διατροφή του ικανοποίηση και συγκίνηση.
UROMED.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου