Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ENA ΖΕΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ = 15 ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ

Το νερό ως Βασικό Στοιχείο στην Διατροφή

Το νερό είναι βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής. Για να αξιοποιείται, όμως, σωστά από τον οργανισμό, πρέπει να πίνεται και σωστά. Η απορρόφηση του κρύου νερού από τον οργανισμό, είναι πολύ μικρή, αν σκεφτείς ότι στα 200 ml (ένα ποτήρι νερό) απορροφώνται μόνο τα 15ml, γιατί η ταχύτητα κένωσης του κρύου νερού από το στομάχι είναι όταν αυτό είναι κρύο είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα, από τα 200 ml νερού της βρύσης απορροφάται το 22,5% (περίπου 45 ml), ενώ το ζεστό νερό απορροφάται σχεδόν όλο από τον οργανισμό (γι’ αυτό στις τροπικές χώρες πίνουν ζεστά ροφήματα). Αν πιεις ένα ζεστό ρόφημα, είναι σαν να έχεις πιεί 5 ποτήρια νερού της βρύσης ή 15 ποτήρια κρύο νερό.
Επίσης, η συχνότητα που πίνουμε νερό στη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικότερη της ποσότητας. Το ιδανικό είναι να πίνεις από λίγο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Τα 5 θρεπτικά συστατικά

Η επιστήμη της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου και αυτό γιατί καθορίζει το είδος και το ποσό του τροφίμου που βοηθάει και προάγει την υγεία.
Η διατροφή σαν επιστήμη δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του υποσιτισμού αλλά και με αυτά του υπερσιτισμού, της γεύσεως και με το πώς διατίθενται τα τρόφιμα
Η διατροφή του ανθρώπου γίνεται με ορισμένη δίαιτα, η οποία είναι αυτή που περιέχει τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή μας. Εκτός από το νερό πρέπει να περιλαμβάνει τα πέντε σημαντικά θρεπτικά συστατικά
τους υδατάνθρακες , τα λιπίδια , τις πρωτεΐνες , τα ιχνοστοιχεία , τις βιταμίνες. Ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει μια δίαιτα που να βασίζεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να έχουν τα γεύματα τους.
Σε ένα φυσιολογικό άτομο πρέπει η διατροφική του δίαιτα να έχει την εξής θερμιδική πρόσληψη η οποία θεωρείται φυσιολογική: Μια ολική θερμιδική πρόσληψη πρέπει να αποτελείται ημερησίως, 50-60% από υδατάνθρακες, 25-30 % από λιπίδια, 15-20 από πρωτεΐνες.
Η ενημέρωση του πληθυσμού για την διατροφή, αποτελεί μεγάλη ανάγκη για την χώρα μας, ενώ το πρόβλημα είναι εξαιρετικά επείγον.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαφόρων επιρροών, έχουμε αλλαγή ηθών και εθίμων και όλα αυτά έχουν άμεση αντανάκλαση στην συμπεριφορά μας, η οποία έχει σχέση με την διατροφή μας. Οι διατροφικές εκτροπές αφορούν τόσο στην υπέρβαση της ποσότητας, όσο και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και εις την έλλειψη ισορροπίας, ανάμεσα στις βασικές ομάδες των τροφίμων.
Έτσι διαπιστώνουμε, υπερβολική κατανάλωση λίπους, ζάχαρης ζωικών πρωτεϊνών και μειωμένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων. Αυτές οι διατροφικές εκτροπές, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει η αγορά, των διαφημιστικών πιέσεων και ακόμα γιατί το άτομο δεν τρώει μόνο από πείνα, αλλά και από ευχαρίστηση, αναζητώντας στην διατροφή του ικανοποίηση και συγκίνηση.
UROMED.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα