Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

ΠΡΩΪΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΚΑΙ DNA

Mην με ξυπνάς απ' τις έξι πριν ακόμα η μέρα να φέξει...
ξυπνητήρι χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ σε μισώώώωωωωωωωωωω

Ομάδα Γερμανών ερευνητών βρίσκεται πολύ κοντά στην κατανόηση τού πώς ένα γονίδιο κάνει ορισμένα άτομα να ξυπνούν πάρα πολύ πρωί, γεγονός που αναμένεται να συντελέσει στην καλύτερη κατανόηση διαφόρων διαταραχών του ύπνου.

Ένα γονίδιο μπορεί να επιταχύνει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, γεγονός που κάνει μερικούς ανθρώπους να μπαίνουν πολύ νωρίς για ύπνο και να ξυπνούν πριν χαράξει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το γονίδιο λέγεται Per2 και είναι ένα από τα πολλά που ρυθμίζουν την λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού.

Το Per2 είχε εντοπισθεί πριν από αρκετά χρόνια και είχε σχετισθεί με μία κληρονομούμενη ασθένεια γνωστή ως οικογενές σύνδρομο προηγμένης φάσης ύπνου (FASPS).

Η διαταραχή αυτή κάνει τους πάσχοντες να ακολουθούν ένα ασυνήθιστο ωράριο ύπνου: είναι έτοιμοι να μπουν για ύπνο στις 7 το απόγευμα και ακόμα πιο έτοιμοι να αρχίσουν την μέρα τους πριν την ανατολή του ηλίου.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι το FASPS αποτελεί στην ουσία ένα… τεχνικό πρόβλημα του βιολογικού ρολογιού, που οφείλεται σε μετάλλαξη του Per2. Η νέα μελέτη έδειξε πως ακριβώς δρα το μεταλλαγμένο Per2.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Γονίδια & Ανάπτυξη», ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Charite, στο Βερολίνο, σε πειράματα με ζώα διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο Per2 επιταχύνει το βιολογικό ρολόϊ, επειδή η πρωτεΐνη που παράγει αποβάλλεται πολύ γρήγορα από τον πυρήνα των σωματικών κυττάρων.

Το επακόλουθο είναι να «πηγαίνει μπροστά» το βιολογικό ρολόι κατά αρκετές ώρες.

Υπολογίζεται ότι το 0,3% του γενικού πληθυσμού πάσχει από FASPS. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αποκρυπτογραφώντας τους μοριακούς μηχανισμούς πίσω από αυτό, θα μπορέσουν να βρουν και μία θεραπεία – ίσως ένα φάρμακο, που θα τροποποιεί την δραστηριότητα της πρωτεΐνης του μεταλλαγμένου Per2.

Γενικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν την τάση κάθε ανθρώπου να ξυπνά νωρίς το πρωί ή αντιθέτως να κάνει τη μέρα νύχτα. Και τα νέα ευρήματα «συμβάλλουν συνολικότερα στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Αχίμ Κράμερ.

Όπως εξήγησε στο Ρόιτερς ο δρ Κράμερ, αν και οι διαταραχές ύπνου είναι ένα πολύπλοκο σύνολο προβλημάτων, τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές θεραπείες για αρκετές διαταραχές ύπνου, και όχι μόνο για το FASPS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου