Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΩΪΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΚΑΙ DNA

Mην με ξυπνάς απ' τις έξι πριν ακόμα η μέρα να φέξει...
ξυπνητήρι χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ σε μισώώώωωωωωωωωωω

Ομάδα Γερμανών ερευνητών βρίσκεται πολύ κοντά στην κατανόηση τού πώς ένα γονίδιο κάνει ορισμένα άτομα να ξυπνούν πάρα πολύ πρωί, γεγονός που αναμένεται να συντελέσει στην καλύτερη κατανόηση διαφόρων διαταραχών του ύπνου.

Ένα γονίδιο μπορεί να επιταχύνει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, γεγονός που κάνει μερικούς ανθρώπους να μπαίνουν πολύ νωρίς για ύπνο και να ξυπνούν πριν χαράξει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το γονίδιο λέγεται Per2 και είναι ένα από τα πολλά που ρυθμίζουν την λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού.

Το Per2 είχε εντοπισθεί πριν από αρκετά χρόνια και είχε σχετισθεί με μία κληρονομούμενη ασθένεια γνωστή ως οικογενές σύνδρομο προηγμένης φάσης ύπνου (FASPS).

Η διαταραχή αυτή κάνει τους πάσχοντες να ακολουθούν ένα ασυνήθιστο ωράριο ύπνου: είναι έτοιμοι να μπουν για ύπνο στις 7 το απόγευμα και ακόμα πιο έτοιμοι να αρχίσουν την μέρα τους πριν την ανατολή του ηλίου.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι το FASPS αποτελεί στην ουσία ένα… τεχνικό πρόβλημα του βιολογικού ρολογιού, που οφείλεται σε μετάλλαξη του Per2. Η νέα μελέτη έδειξε πως ακριβώς δρα το μεταλλαγμένο Per2.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Γονίδια & Ανάπτυξη», ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Charite, στο Βερολίνο, σε πειράματα με ζώα διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο Per2 επιταχύνει το βιολογικό ρολόϊ, επειδή η πρωτεΐνη που παράγει αποβάλλεται πολύ γρήγορα από τον πυρήνα των σωματικών κυττάρων.

Το επακόλουθο είναι να «πηγαίνει μπροστά» το βιολογικό ρολόι κατά αρκετές ώρες.

Υπολογίζεται ότι το 0,3% του γενικού πληθυσμού πάσχει από FASPS. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αποκρυπτογραφώντας τους μοριακούς μηχανισμούς πίσω από αυτό, θα μπορέσουν να βρουν και μία θεραπεία – ίσως ένα φάρμακο, που θα τροποποιεί την δραστηριότητα της πρωτεΐνης του μεταλλαγμένου Per2.

Γενικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν την τάση κάθε ανθρώπου να ξυπνά νωρίς το πρωί ή αντιθέτως να κάνει τη μέρα νύχτα. Και τα νέα ευρήματα «συμβάλλουν συνολικότερα στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Αχίμ Κράμερ.

Όπως εξήγησε στο Ρόιτερς ο δρ Κράμερ, αν και οι διαταραχές ύπνου είναι ένα πολύπλοκο σύνολο προβλημάτων, τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές θεραπείες για αρκετές διαταραχές ύπνου, και όχι μόνο για το FASPS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα