Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν μπορείς να επέμβεις στο χρόνο. Περνάει και αφήνει τα σημάδια του. Εκεί όμως που σίγουρα μπορείς να επέμβεις είναι στον τρόπο ζωής σου… Γιατί οι ρυτίδες δεν είναι πάντα “προϊόν” των χρόνων που περνάνε!
Μπορεί να είναι δικό σου επίτευγμα… αν καπνίζεις, ξενυχτάς συνέχεια, πίνεις, δεν κοιμάσαι καλά και γενικώς δεν προσέχεις τον εαυτό σου.

Διάβασε τι προκαλεί το “απρόσεκτο” lifestyle σου και λάβε τα μέτρα σου…

Θα παραγγείλουμε;
Γυρίζεις το βράδυ κουρασμένη από τη δουλειά και το πρώτο που κάνεις είναι να σχηματίσεις τον αριθμό του delivery. Σύντομα μια λαχταριστή, πλην παχυντική πίτσα είναι στα χέρια σου. Την απολαμβάνεις και πέφτεις για ύπνο.
Φυσικά… ούτε να κοιμηθείς καλά μπορείς, ούτε να διατηρήσεις τα κιλά σου σε φυσιολογικό επίπεδο.

“Το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά και αλλοιώνει το γονιδιακό μας υλικό, μειώνοντας το μέγεθος μια δομής των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του οργανισμού μας” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγοςδιατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Ας αράξουμε…
Όσο περισσότερο κάθεσαι στον καναπέ σου, τόσο επιταχύνεις τις διαδικασίες του οργανισμού προς το γήρας!
“Η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, μιας και αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης” αναφέρει η Γεωργία Καπώλη.

Τσιγάρο;
Πόσο κακό κάνει στην υγεία σου το γνωρίζεις. Η “κακή” συνήθεια όμως του τσιγάρου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της νεότητας του δέρματος.
“Προκαλεί ρυτίδες και κάνει το χρώμα του δέρματος συχνά να δείχνει θαμπό και τους μαύρους κύκλους πιο έντονους. Επιπλέον, το κάπνισμα επιδρά βλαπτικά στο κολλαγόνο, στην ελαστίνη και αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ελαστικότητάς της και η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια” αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Προστατεύεσαι σωστά από τον ήλιο;
Μια ηλιόλουστη μέρα είναι από μόνη της αφορμή για να ανέβει η διάθεσή σου. Φυλάγεσαι όμως σωστά από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου; Μια αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην τσάντα σου Χειμώνα-Καλοκαίρι, αφού ο ήλιος είναι επικίνδυνος όλες τις εποχές. Η χρόνια επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Είναι μία αθροιστική διαδικασία που εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει δεχθεί ένα άτομο από την αρχή της ζωής του και τους τύπους της επιδερμίδας. Το ίδιο πρέπει να ξέρεις συμβαίνει στο δέρμα σου και με το solarium.

Τι θα πιούμε;
“Το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση και την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει ο μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων (γενετικό υλικό), το οποίο έχει να κάνει άμεσα με τη γήρανση των κυττάρων” εξηγεί η Γεωργία Καπώλη.

Ουφ! Στρες…
Όταν σε κυριεύει το άγχος νιώθεις τους μύες σου να παραλύουν. Το ίδιο παθαίνει και ο εγκέφαλος. Έτσι δεν μπορείς να συγκρατήσεις καλά τις πληροφορίες και συνεχώς ξεχνάς πράγματα. Κι όμως, η λύση για το πρόβλημα αυτό μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο σου.

Δοκίμασε να βάλεις στη διατροφή σου τροφές που θα βοηθήσουν τη μνήμη σου να λειτουργήσει και πάλι σωστά.
- Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι:
Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπανάνες, πορτοκάλια, ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια, ξηροί καρποί και όσπρια
- Οι βιταμίνες της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν τονευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:
Ψάρι, κρέας, πουλερικά, σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι, ξηροί καρποί, μπανάνες, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα

ΤΙPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΟΥ ΛΑΜΨΗ

- Η προσεγμένη διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες Β, η σωματική άσκηση και πνευματική άσκηση, η αντιμετώπιση και ο έλεγχος του στρες, συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.

- Μήπως αντί για βότκα με άρωμα βατόμουρο να επιλέξεις φρέσκα και δροσερά βατόμουρα; Συστατικά στα βατόμουρα περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα.

- Φρόντισε μια φορά στο τόσο να κάνεις και μια βόλτα στο πάρκο. Να πάρεις καθαρό αέρα. Θα δεις πως θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε ξεκουράσει.

- Ειδικά το βράδυ να τρως κάτι ελαφρύ και να φροντίζεις να περάσουν 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς.

- Προτίμησε το ελαιόλαδο: περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίζουν ασθένειες που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων. Πολύ σημαντική είναι η προσθήκη του ωμού ελαιόλαδου προς το τέλος του μαγειρέματος… Μην ξεχνάς να το συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου. 1 κ.σ ανά μερίδα είναι αρκετή για να μην πάρεις παραπάνω θερμίδες από όσες χρειάζεσαι!

- Ο σολομός, τα όσπρια, το σησαμέλαιο και τα αμύγδαλα μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι του δέρματος. Είναι όλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε η οποία προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας.

- H υπερβολή στο αλκόολ είναι πάντα κακός σύμβουλος. Αν είναι όμως να πιεις κάποιο ποτό, τότε διάλεξε κρασί. Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, το διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας
ΚΟΚΕΤΑ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα