Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νεότερες θεραπευτικές εξελίξει στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΣΚΠ)


Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική προσπάθεια αντιμετώπισης της ΠΣ την τελευταία 20ετία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα έχουμε καταφέρει να παρέμβουμε ευνοϊκά στη φυσική ιστορία της νόσου χαρίζοντας στους ανθρώπους με ΠΣ καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες πρώτης επιλογής που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια (Ιντερφερόνη β-1a 22 mcg, & 44 mcg υποδόρια, Ιντερφερόνη β-1a 30 mcg, ενδομυϊκά, Ιντερφερόνη β-1b 250 mcg, υποδόρια και οξική γλατιραμέρη 20 mg υποδόρια) μειώνουν τη συχνότητα των υποτροπών και επιβραδύνουν την πορεία της νόσου. Στο πρόσφατο παρελθόν προστέθηκε στη θεραπεία ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (natalizumab) με καλά αποτελέσματα στις υποτροπές και την εξέλιξη της αναπηρίας, το οποίο όμως χορηγείται σε ασθενείς με πολύ ενεργό νόσο και σαν φάρμακο δεύτερης επιλογής σε
ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις παραπάνω θεραπείες.
Η χορήγηση πρέπει να επανεξετάζεται στα δύο χρόνια θεραπείας. Σαν τρίτη επιλογή έχουμε το άνοσο κατασταλτικό μιτοξανδρόνη για μέχρι ενάμισι χρόνο θεραπεία.
Παρόλη όμως την πρόοδο που έχει γίνει στη θεραπευτική προσέγγιση
της ΠΣ υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φάρμακα που θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα είναι ασφαλή και θα μπορούν να λαμβάνονται ευκολότερα από τον ασθενή.

Πρόσφατα εγκρίθηκε και κυκλοφορεί στην Ελλάδα μια ηλεκτρονική συσκευή αυτοχορήγησης, με την ονομασία RebiSmartΤΜ. Η συσκευή αυτή αποτελεί μια καινοτομία προς όφελος των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και συνδυάζεται με τα φυσίγγια πολλαπλών δόσεων της ιντερφερόνης β-1a (22mcg, & 44mcg,). Το φυσίγγιο τοποθετείται στη συσκευή μια φορά εβδομαδιαίως και καλύπτει πλήρως τη θεραπεία για 3 δόσεις, δηλαδή για ολόκληρη την εβδομάδα ενώ μπορεί να μείνει και εκτός ψυγείου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Η συσκευή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και παρέχει πολλές ευκολίες. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της είναι το γεγονός ότι σε καμία φάση της διαδικασίας δεν είναι ορατή η βελόνα, γεγονός που πολλές φορές προκαλούσε άγ χος. Η έγχυση γίνεται μόνο όταν η συσκευή είναι κατάλληλα τοποθετημένη πάνω στο δέρμα ενώ η διαδικασία διακόπτεται σε περίπτωση που η ένεση δεν πραγματοποιείται σωστά.

Επιπλέον μπορούν να ρυθμιστούν ηλεκτρονικά πολλές παράμετροι, όπως η ταχύτητα και το βάθος της βελόνας και η ταχύτητα που θα γί νει η έγχυση του φαρμάκου. Συγχρόνως διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με τις ημερομηνίες που έγιναν οι ενέσεις ώστε να γνωρίζει ο ασθενής αν ακολουθεί σωστά την θεραπεία του. Η συσκευή αναμένεται σε γενικές γραμμές να προ σφέρει μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη άνεση στις μετακινήσεις των ατόμων με Π.Σ.
Στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν στη διάθεση μας και νέα φάρμακα με πολύ καλή
αποτελεσματικότητα, που θα χορηγούνται από το στόμα βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για δύο από αυτές τις ουσίες. Η πρώτη ονομάζεται κλαδριβίνη και θα λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή δισκίων ενώ η χορήγηση της θα γίνεται 2 και σε μερικές περιπτώσεις 4 φορές το χρόνο. Η άλλη ουσία που αναμένεται να εγκριθεί ονομάζεται φινγκολιμόδη και θα λαμβάνεται καθημερινώς από το στόμα.
Τέλος αναμένονται νέες ουσίες που βρίσκονται ακόμη σε στάδια κλινικής έρευνας όπως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με την ονομασία alemtuzumab καθώς και άλλες ουσίες που θα
λαμβάνονται από το στόμα με τα ονόματα laquinimod , ΒG12 και η οιστριόλη για τις γυναίκες.

Αναστάσιος Ωρολογάς
Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Σ.Κ.Π Μέλος της Διεθνούς Ιατρικής και Επιστημονικής Επιτροπής της ΜSIF
pournari

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα